Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det blir ”mycket stora belopp”, skriver svenska börsproffset.
Rapport: ”Enkelt knep” avslöjar nästa guldaktie
Mest läst i kategorin
En ny kandidatuppsats från Handelshögskolan i Stockholm visar att ett bolag där grundaren själv äger minst tio procent av rösterna har i genomsnitt 7,8 procent högre avkastning per år, jämfört med övriga bolag, skriver Börsplus Peter Benson i en börskrönika i SvD Näringsliv på nätet.
Uppsatsförfattarna Viktoria Lyttkens och Philip Leiser har granskat samtliga bolag på Stockholmsbörsen mellan 2002 och 2009 och kan också (utöver ovanstående) konstatera att bolag där en person – inte nödvändigtvis grundaren – är minst 10-procentig ägare har i snitt 4,8 procent högre avkastning.
Peter Benson drar en parallell till Albert Einsteins citat om att ränta-på-ränta är världens åttonde underverk.
”Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att med ränta-på-ränta så blir 4,8 eller 7,8 procents årlig avkastning mycket stora belopp. Efter 31 år ger 7,8 procents årlig avkastning ett kapital som är tio (10!) gånger större än för en stackare som blivit utan den avkastningen”, skriver han.
Peter Benson tror att förklaringen är enkel. Aktier är bolag och bolag är människor, skriver han, och nämner bland annat en grundares kunnande, långsiktighet och drivkraft som faktorer som skapar större värden än exempelvis en institutionell ägare. Dessutom har en grundare ofta mycket av sin förmögenhet investerad i bolaget, påpekar han.
Peter Benson och Börsplus listar ett trettiotal bolag som har en grundare med minst 10-procentigt ägande (se hela listan här – OBS! Betalvägg). Här nämns bland annat flera kändistäta bolag: Joakim Alms ALM Equity, Melker Schörlings Hexagon, Sven Hagströmers Avanza Bank, Carl Bennets Getinge samt Stefan Perssons H&M.