Dagens PS

Rapport: De lunchar längst på jobbet 

Lunch på jobbet
Lunchen är viktig – men många skippar den (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 12 nov. 2024Publicerad: 12 nov. 2024

När klockan slår lunch är det vissa som slänger upp fötterna på bordet medan andra gör raka motsatsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I oktober släppte Convini sin lunchrapport

Där konstateras det bland annat att svenskarna älskar husmanskost, att det är fasligt dyrt att uteluncha i storstäderna – och att Sveriges yngre gärna drar ut på pausen. 

Yngre tar längst lunch

Sveriges unga värdesätter sin lunchrast. 91 procent av de mellan 18 och 34 år tar minst en halvtimmes lunch, ofta mer – en siffra som sticker ut om man jämför med de äldre. 

“Att kunna ta en ordentlig lunchpaus och umgås med sina kollegor är en viktig faktor för att säkra den psykosociala tryggheten på arbetsplatsen. Men det skiljer sig åt mellan generationerna. Ju yngre kollegor desto viktigare med längre lunchrast”, skriver man i rapporten. 

Bland 50-65-åringarna uppger istället 67 procent att deras lunch ofta är kortare än 30 minuter. 

ANNONS

Senaste nytt

Socialt umgänge – viktigare än någonsin

Det som särskiljer de yngre generationerna är deras syn på lunchen som en social höjdpunkt under arbetsdagen. 

Enligt rapporten anser 64 procent av de unga att social samvaro med kollegor är en central del av lunchen. Det är stunden då man kan slappna av, ventilera och bygga starkare relationer med sina arbetskamrater. 

ANNONS

“Att ha en känsla av sammanhang i sitt liv är en av de viktigaste faktorerna för hälsa, det är forskarna eniga kring. Det är intressant att i några länder har man lagt till i sina kostråd att man gärna ska äta tillsammans med människor man tycker om, då måltiden för många och vid många tillfällen är betydligt mer än bara näring”, säger Maria Sitell, leg. dietist, i ett pressmeddelande. 

Lunchkulturens utmaningar 

Bland både yngre och äldre finns det dock vissa saker som sätter käppar i hjulen. 

Drygt var fjärde svensk skippar nämligen jobblunchen minst en gång i veckan – något som framförallt beror på stress och tidsbrist. 

Därtill uppger 61 procent av de yngre som skippar lunchen att de helt enkelt inte är sugna. 

En dålig idé, tycker Sitell. 

“Att hoppa över en måltid leder i princip alltid till överätning senare på dagen”, säger hon, och får medhåll från Convinis chef för kundupplevelse och Marknad, Marie Manner

“Att värna om lunchen är bra för både individen och företagen”. 

Läs också: 

ANNONS

Så finner du lyckan på jobbet. Dagens PS

De flesta som arbetar hemifrån sitter obekvämt. News55

Glöm lönen – det här vill anställda ha på jobbet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS