En ny rapport visar att förändringar på arbetsmarknaden, särskilt för långtidsarbetslösa, ofta kan förutse vändpunkter i ekonomin och ge viktiga ledtrådar om vart ekonomin är på väg.
Rapport: Arbetslösa kan förutspå konjunkturen
Mest läst i kategorin
Rapporten kommer från SCB.
Enligt deras analys kan jobbchanser för långtidsarbetslösa fungera som en tidig indikator på hur konjunkturen ska utvecklas.
En tidig signal
Så vad handlar de hela om? SCB pekar på att jobbchanserna för långtidsarbetslösa ofta förändras innan vi ser större svängningar i BNP.
Det är alltså inte bara antalet arbetslösa som följer konjunkturen med viss eftersläpning, utan även hur snabbt de långtidsarbetslösa lyckas komma tillbaka i arbete kan fungera som en ledtråd om vart ekonomin är på väg.
Enligt statistiken har denna grupp en tendens att vara extra känslig för ekonomiska förändringar, och förändringar i deras jobbchanser kan ofta ske ett till två kvartal innan BNP justerar sig.
Senaste nytt
Fasta jobb – också en indikator
Man lyfter även fram arbetslöshetsrisken för dem med fasta anställningar.
Trots att fast anställda anses ha en hyfsat stabil arbetsmarknadssituation, visar SCB:s data att denna gruppens risk för arbetslöshet kan börja öka tidigt i en nedåtgående konjunktur.
När arbetsmarknaden börjar vackla tenderar företag att först avbryta nya anställningar eller tidsbegränsade kontrakt, men fasta anställningar påverkas också – om än med viss eftersläpning.
Vad betyder detta för beslutsfattare?
För beslutsfattare och ekonomiska analytiker kan denna information vara avgörande.
Tidiga signaler om arbetsmarknadens svängningar ger en möjlighet att agera snabbt och justera arbetsmarknadspolitiken i tid.
Istället för att vänta på traditionella indikatorer som BNP-rapporter, kan man alltså använda arbetsmarknadsdata för att identifiera när ekonomin är på väg att vända – och därmed sätta in åtgärder snabbare.
Läs också:
Konjunktur-humöret svänger rejält uppåt. Dagens PS
Arbetslösheten på högsta nivån sedan 2022. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.