Räntan kryper uppåt, och det är dags att se över ekonomin för bostadsägarna. Ekonomerna är ense om att räntan kan fördubblas inom ett år, och med högre inflation och stigande priser kan det svida ordentligt i plånboken.
Räntan fördubblas på ett år: "Prutläge på bolån"
Mest läst i kategorin
Ekonomerna hos storbankerna är eniga: den snabba ökningen av räntan kommer att fortsätta. Tipset är att riksbanken kommer att höja styrräntan tre eller fyra gånger under året, och även om det fortsatt kommer att handla om historiskt låga räntor känns det förstås i plånboken.
Räntan ger lägre bostadspriser
“Lånar du till 1,5 procent i dag och lägger på en procentenhet så är det 2,5 procent, vilket är också en historisk låg ränta – men den procentuella kostnadsökningen är ju jättestor”, säger Annika Winsth, chefekonom Nordea, till Dagens Nyheter.
Annika Winsth tror också att bostadspriserna går ned. Bostadsmarknaden är räntekänslig, och Nordeas prognoser säger att priserna börjar falla i sommar. Prisraset på bostäder kan i sämsta fall bli så stort som 10-15 procent, men Nordeas prognos stannar på ett minus på 7,5 procent.
Stora inkomster för bankerna
SEB:s chefekonom Jens Magnusson säger att eftersom den rörliga bolåneräntan följer Riksbankens reporänta kan den rörliga räntan ligga på 2,5 procent om tolv månader, eller kanske till och med lite mer.
“Att det blir räntehöjningar – det står klart”, säger han till DN. “Men om det blir en hel procentenhet eller något annat, det vet jag inte”.
Bolånen ger bankerna stora inkomster. Idag ligger bruttomarginalerna, bankens faktiska utlåningsränta minus finansieringskostnad, högt, enligt Finansinspektionens redovisning.
“När marginalerna är höga så innebär det att bankerna har en hög vinstmarginal och då bör det finnas betydande utrymme för dig som konsument att förhandla din ränta”, säger Henrik Braconier, chefekonom på Finansinspektionen till SvD Näringsliv.
Läge att pruta på bolånen
Henrik Braconier säger man från Finansinspektionens sida tycker att bruttomarginalen nu är ganska hög, och att bankerna bör vara beredda att minska ner den för att behålla sina kunder. Å andra sidan bör kunderna också vara lite mindre bekväma och mer beredda att förhandla med sin bank.
“Det är ett litet jobb att utmana sin bank och se om konkurrenten kan ge 20 punkter lägre ränta”, säger Henrik Braconier. “Vi gör nog inte detta tillräckligt ofta. Men bolånen är en så pass stor kostnad att det påverkar vår privatekonomi mycket”.
Läs även: Analys: Historiskt snabba räntehöjningar
Läs även: Krisåtgärder spås elda på en svagare ekonomi
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.