Dagens PS

Proffs sågar bankteknik: "Många suckar tungt"

Konsumenter gör bankens jobb när de fyller i långa OCR-nummer. Nu hoppas svenska ekonomer på en förändring. "Du sköter egentligen bankens jobb"
Konsumenter gör bankens jobb när de fyller i långa OCR-nummer. Nu hoppas svenska ekonomer på en förändring. "Du sköter egentligen bankens jobb"
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 mars 2018Publicerad: 07 mars 2018

Konsumenter gör bankens jobb och blir det fel ligger det på dig. Nu hoppas svenska ekonomer på en förändring. “Du sköter egentligen bankens jobb”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till Dagens Industri.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som betalar räkningar med manuellt vet att man måste hålla tungan rätt i mun, speciellt när det kommer till det upp till 25 siffror långa OCR-numret. Men just detta måste det bli ändring på, menar en rad svenska toppekonomer som Dagens Industri pratat med.

När OCR-nummer lanserades 1970, som en del med Bankgirot, var tekniken “briljant” för att kunna identifiera och spåra transaktioners ursprung och destination, medger Nordnets sparekonom Joakim Bornold. Men sedan dess har inte mycket hänt, konstaterar han.

ANNONS

“Du sköter egentligen bankens jobb när du skriver in OCR-numret. Innan internetbankerna skickade man ju in sina räkningar till banken som registrerade dem”, säger Joakim Bornold till Di.

Han får medhåll från Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker på Pro Nornas, som uppger att framför allt äldre, nysvenskar och unga vuxna “suckar tungt” över att behöva föra in den långa sifferkombinationen manuellt. De båda ekonomerna uppmanar nu, tillsammans med Bankgirots Sara Bringzén, i stället konsumenter att antingen använda autogiro eller e-fakturor för att betala sina räkningar för att förenkla vardagen och minimera risken för fel.

Sara Bringzén understryker dock vikten av att alltid kontrollera sina transaktioner noggrant.

“Som betalare är man ansvarig för att betalningen sker på rätt sätt. Om något trots allt skulle gå fel kontaktar du din bank som brukar kunna hjälpa till att spåra betalningen. Det är sedan till den som fått den felaktiga betalningen du bör vända dig”, säger hon.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Prisvärda hälsotester via blodprov

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.

Beställ här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]