“Vi har levt i en dopad ekonomi”, säger professorn till DN och lägger skulden på att hushåll är pressade på Riksbanken.
Professor: Pressen på hushåll Riksbankens fel
Mest läst i kategorin
Välmeriterade krishanteraren, professor emeritus Lars Jonung i nationalekonomi, ser likheter mellan dagens kris och tidigare kriser och han anser att felet i Sverige är att Riksbanken på tok för länge bedrivit en lågräntepolitik som nu tvingat fram chockhöjda räntor.
Riksbankens benhårda inflationsmål på 2 procent är grundorsaken, anser han, och nu slår den mot skuldtyngda hushåll.
“Vi har levt i en dopad ekonomi och först nu har vi drabbats av två kriser: coronakrisen följt av Ukrainakrisen”, säger Lars Jonung till Dagens Nyheter.
Felet med inflationsmålspolitiken är, säger experten, att den endast haft fokus på konsumentvaror, samtidigt som effekten på tillgångsmarknaderna ignorerats.
Sverige borde aldrig haft negativa räntor, menar Jonung och förklarar i DN att om Sverige haft högre räntor i ett tidigare skede skulle det dämpat priserna på fastigheter och aktier och per automatik inte spillt över så hårt på skuldtyngda hushåll.
“Ja, problemet är inte vad Riksbanken gör i dag, utan vad Riksbanken inte gjorde för 5-6 år sedan. Man har bäddat för ett utgångsläge som är sämre än den hade varit om vi hade haft högre räntor 2015–2020”, säger professorn och konstaterar att ett stort fel från Riksbanken var att sänka styrräntan under noll när Sverige var i högkonjunktur.
Det fick inga positiva effekter på vare sig produktion eller tillväxt eller för den delen omvandlingen av ekonomin, konstaterar Jonung.
Läs mer: Ny rapport: Nedstängningarna räddade i praktiken inga liv
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.