Dagens PS

Privatekonomen tipsar: "Ta fram en plan" 

Ekonomin under sommaren
Glassköpen har en tendens att bli många under semestern (Foto: Oscar Olsson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 aug. 2024Publicerad: 16 aug. 2024

Soliga dagar och glassiga semestrar är härliga minnen. Men så plötsligt börjar räkningarna trilla in och plånboken ekar tom. För många svenskar är hösten ett kallt uppvaknande. Här är experternas bästa tips på hur du tar dig ur semesterfällan och sanerar ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Semestern är slut och vardagen har börjat rulla på igen. 

Men för många svenskar hänger molnen kvar – inte på himlen, utan i form av eftersläpande räkningar och kreditkortsskulder. 

Det är ingen överraskning att många nu kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Dyrare sommar

Under 2024 har resor och nöjen blivit betydligt dyrare, och det har satt sina spår i hushållens ekonomi.

“Vi vet att många tar lån och krediter för att semestra”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, till TT, och tillägger att det viktigaste är att i förväg göra en beräkning om man kan betala tillbaka efter semestern.

“Det värsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden. Är det så att man inte kan betala är det viktigt att man kontaktar den man är skyldig pengar. Det kostar inget och på så sätt kan man slippa att skulden växer sig ännu större”, säger han, och påpekar att en faktura på 500 kronor i slutändan kan landa på över 2 000 kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Så sanerar du ekonomin efter en dyr sommar

“Sätt dig ner i lugn och ro och gå igenom hur mycket pengar semestern gick på och om det är några eftersläpande fakturor som du måste ta höjd för. Ta därefter fram en plan för hur du ska lösa situationen”, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg i ett pressmeddelande, som här har listat några steg för att få rätsida på ekonomin:

ANNONS
  1. Inventera läget: Börja med att i lugn och ro gå igenom hur mycket semestern faktiskt kostade. Har du några obetalda fakturor som du behöver ta itu med? Gå igenom dina kontoutdrag för att få en klar bild av läget.
  2. Ta fram en plan: Om du tagit lån eller handlat på kredit är det viktigt att snabbt lägga upp en plan för återbetalning. Räntorna på lån utan säkerhet kan vara höga, så ju snabbare du betalar tillbaka, desto mindre växer skulden.
  3. Använd din sparbuffert: Har du en sparbuffert? Nu är det rätt tid att använda den för att täcka eventuella skulder. Men glöm inte att fylla på den igen inför nästa semester.
  4. Kontakta långivare vid behov: Om du har svårt att betala tillbaka dina skulder, vänta inte. Kontakta företagen och inkassobolagen för att förhandla fram en avbetalningsplan eller få anstånd.
  5. Strama åt ekonomin: Se över dina utgifter och hitta områden där du kan spara. Sälj av saker du inte behöver, ta med matlåda till jobbet och leta efter rabatter. Det kan även vara läge att se över dina bolåneräntor, försäkringar och abonnemang.

Plan för framtiden

När du har fått grepp om läget, är det dags att blicka framåt. Kanske behöver du sänka din levnadsstandard lite grann för att få ekonomin på rätt köl. 

Fundera på vad du kan dra in på – kanske kan du växla mellan olika digitala prenumerationstjänster i stället för att ha alla samtidigt?

Och när nästa sommar närmar sig, se till att ha en bättre plan. Om du var tvungen att låna pengar för att ha råd med semestern i år, kanske det är dags att börja lägga undan några hundralappar i månaden redan nu.

Läs också:

Vardagsekonomens höstråd: “Köpfri månad brukar ge snabb effekt”. Dagens PS

Chans till revansch: Fem tips för en bättre höst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]