Priserna på bostäder är nära en kritisk gräns. Det visar Swedbanks Boindex för årets första kvartal. Allt färre får råd att köpa en bostad.
Priserna på bostäder nära kritisk gräns


Mest läst i kategorin
Effekterna av de skenande bostadspriserna blir allt påtagligare, enligt Swedbank som konstaterar att det inte längre bara är svårt för många att köpa bostad i storstadsområden utan att det även blivit ett problem på många andra håll i landet.
Om prisuppgången fortsätter kan allt fler hushåll med bara en inkomst tvingas lägga mer än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet.
Smärtgränsen närmar sig
Swedbank anser att priserna på bostäder därmed är nära en kritisk gräns.
“Där är vi inte än, men fortsätter prisökningen i samma takt som nu är risken stor att vi snart närmar oss den punkten för många hushåll”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i en kommentar.
Swedbanks sammanvägda Boindex för småhus och bostadsrätter sjönk från 115 till 111 under första kvartalet 2021, framgår det i pressmeddelandet från banken.
Ett Boindex på 111 innebär att hushållen i snitt måste lägga 27 procent av sin disponibla inkomst på boendet om de köper en bostad i dag.
Kritisk punkt historiskt
Om Swedbanks Boindex faller under 100 innebär det att hushållen måste lägga mer än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet, en nivå som historiskt visat sig vara kritisk för prisutvecklingen på bostäder.
“Det har länge varit svårt för ensamstående med barn att köpa en bostad. Sedan några år tillbaka är det även svårt för ensamstående utan barn och unga förstagångsköpare. Om prisuppgången på bostäder inte dämpas riskerar det att bli än tuffare framöver i många kommuner”, säger Arturo Arques.
Även för sammanboende börjar den enorma prisutvecklingen bli kännbar. Särskilt märks det i större kommuner, enligt Swedbank.
För sammanboende med barn är det nu elva kommuner av landets 43 största kommuner som kräver att hushållet lägger 30 procent eller mer av disponibel inkomst på boendet vid köp av småhus.
Störst möjligheter att köpa en bostad har sammanboende utan barn som vill köpa en bostadsrätt. För dem är det endast i Stockholm boendeutgifterna slukar mer än 30 procent av disponibel inkomst.
Paradoxen i alltihop
Paradoxalt nog kan prisuppgången leda till lägre boendeavgifter för dem som redan är inne i marknaden, konstaterar Swedbank vidare.
Orsaken är att amorteringskravet som infördes den 1 juni 2016 snart fyller fem år och gör det möjligt för bolånetagare att minska sina amorteringar genom att begära en omvärdering av bostaden.
För den som för fem år sedan köpte ett småhus eller en bostadsrätt och belånade bostaden mellan 75 och 85 procent kan det handla om flera tusen kronor i månaden.
“Den kraftiga prisuppgången i kombination med gällande amorteringsregler gör det nu möjligt för många att minska sina amorteringar. Men så länge räntan är låg gör man klokt i att fortsätta amortera och därmed minska sin privatekonomiska risk”, säger Arturo Arques.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.