Det är dyrt att leva. Inte minst om man i livet också vill ge ut en bok. Det kan nämligen kosta mer än det smakar.
Prischock: Så mycket kostar författardrömmen
Mest läst i kategorin
Många går och bär på storslagna författardrömmar. Men för lika många är vägen till bokhyllan kantad av stora ekonomiska risker – åtminstone om man vänder sig till hybridförlagen.
Enligt en ny granskning från SVT kan författare behöva punga ut upp till 175 000 kronor för att förverkliga sin dröm. En prischock inte många var beredda på.
Lös det med lån
För att lösa problemet med den höga prislappen har hybridförlag som Hoi Publishing och Ekström & Garay erbjudit blancolån till författare för att finansiera deras bokprojekt.
Förlagen samarbetar nämligen med både kreditbolag och låneförmedlare där författarna kan ta lån som ska täcka utgivningskostnaderna.
Men dessa lån, som kommer utan säkerhet, kan snabbt leda till skuldsättning.
Ekström & Garay har tidigare haft ett samarbete där de fick en ersättning på 500 kronor för varje ny låntagare som via dem slöt ett avtal med Lendo, vilket resulterade i så kallade “kickbacks”.
Förlaget har nu avslutat detta samarbete, men många författare har redan dragits in i den finansiella fällan.
“Att lånebolagen går in i det här är inte så förvånande. För dem finns det pengar att tjäna”, säger SVT-journalisten Lena Pettersson.
Författare betalade 73 000
En av dem som nappat på hybridförlagens erbjudande är Börje Börjesson.
Han betalade 73 000 kronor för att ge ut sin roman via förlaget Lava. Men när hans bok bara trycktes i 100 exemplar började han ifrågasätta hela modellen.
”Jag började fundera på om man tänkt att sälja boken över huvud taget”, säger Börje, som nu varnar andra för hybridförlagens affärsmodell.
Börje är inte heller ensam. SVT har varit i kontakt med 26 hybridförfattare varav endast fyra har gjort någon vinst på sin utgivning.
“Enligt de avtalen jag ser kan jag inte se att man gör någon vinst. Modellen fungerar inte ekonomiskt för författarna”, säger Författarförbundets förbundsdirektör Susanne Steneros.
Trots detta fortsätter hybridförlagen att växa. Antalet skönlitterära böcker utgivna på dessa förlag har ökat med 28 procent de senaste tio åren. Lava, det största hybridförlaget, ökade sin utgivning från 46 titlar år 2019 till hela 486 titlar år 2023.
“Stoppa dem”
“Stoppa de parasiterande hybridförlagen nu”, skriver litteraturredaktören Josefin de Gregorio i SvD. Hon menar att förlagen inte är beroende av att boken säljer, eftersom de tjänar alla sina pengar på författares egna inbetalningar.
Hela deras affärsidé bygger på att kapitalisera på folks författardrömmar, skriver de Gregorio. Samtidigt behöver den som vänder sig till ett “vanligt” förlag inte betala en enda krona för att ge ut sin bok. Istället får man betalt för det.
“Det är dags att strypa syretillförseln till de parasiterande hybridverksamheterna en gång för alla”, avslutar de Gregorio.
Läs också:
Omtalad författare: Då försämrades vårt välstånd. Dagens PS
2 300 miljarder: Hit går dina skattepengar. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.