Nu kommer kritik mot den första delen av upphandlingen för det nya fondtorget i premiepensionen. Här är fondbolagens invändningar.
Premiepensionens nya fondtorg möter hård kritik
Den första upphandlingen av fondkategorier till det nya, reviderade fondtorget i premiepensionen är nu klar.
22 Europa-fonder har blivit sex och den genomsnittliga avgiften för spararna har blivit lägre.
Från branschorganisationen Fondbolagens förening är man positiv till hur transparent redovisningen av upphandling och avtal varit – men kritisk till resultatet.
”Flera stängs ute”
”Fondtorgsnämnden menar att de nu valt ut de bästa fonderna. Det är långt ifrån en självklarhet. Flera fonder stängs ute till följd av stelbenta upphandlingskriterier och kan inte ens lämna in anbud”, säger Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening.
”Myndigheten har också värdesatt en rad olika egenskaper som inte självklart har med kvalitet att göra och det är inte heller säkert att de värderas lika högt av pensionsspararna. Upphandlingarnas konstruktion begränsar konkurrensen och minskar utbudet av bra fonder för fondspararna att välja bland”, tillägger han.
För långa avtal
Branschorganisationen har dessutom synpunkter på avtalens längd.
”Avtalen som tecknas är sex till tolv år långa vilket innebär att fondutbudet inom den definierade kategorin är låst under denna tid. Fonder som visar sig vara bättre kommer inte spararna till godo förrän tidigast vid nästa upphandlingstillfälle”, påpekar Nordström.
När det gäller spararnas avgifter menar Fredrik Nordström att Pensionsmyndigheten kunnat styra över fondernas avgiftsnivå sedan systemet infördes för över 20 år sedan.
”Nu sänks de kapitalviktade avgifterna (dvs. det spararna betalar) i de upphandlade fonderna från 0,27 procent till 0,18 procent, vilket lika väl skulle kunna ha åstadkommits genom det tidigare rabattsystemet”, menar fondbolagens vd.
Kan slumpas till ny fond
De sparare som valt en av de fonder som nu avregistreras från fondtorget kommer att få information om att deras fond försvinner, och om möjligheten att göra ett nytt val.
Missar man informationen eller avstår från ett nytt val så flyttas pensionspengarna till en av de fonder Fondtorgsnämnden nu handlar upp.
Fördelningen mellan fonderna är slumpmässig, vilket kan skapa märkliga situationer, menar branschorganisationen.
”Många blir förvånade”
“Det finns en risk för att många sparare blir förvånade när deras pengar slumpas ut i olika fonder som myndigheten bedömt som “likvärdiga”. Det kommer säkerligen leda till en del frågeställningar, inte minst när fondernas avkastning utvecklas olika framöver”, menar Fredrik Nordström.
Nästa del i upphandlingen för premiepensionen gäller nordiska aktiefonder.
Den delen innefattar 17 fonder och 176 000 sparare.
Läs mer:
Regionen där fondspararna öser in pengar. Dagens PS
Svenskt fondsparande slår nytt miljardrekord. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.