Nu blir det hårt mot hårt i kollektivavtalsförhandlingarna. 450 kollektivavtal omförhandlas från och med den 31 mars. I en tid då allt blivit dyrare från livsmedel till boräntor väntas det bli en hård strid mellan fack och arbetsgivarna.
Pistolen osäkras: Nu går 450 kollektivavtal ut
Mest läst i kategorin
Pandemiavtalen som tecknades 2020 går ut den 31 mars i år. Facken och arbetsgivarna kom då överens om löneförhöjningar och andra villkor under ovanligt lång spännvidd – 3 år.
Lågkonjunkturen stundade…
Då såg det kanske ut som en god idé för arbetstagarnas företrädare att inte behöva förhandla nya löner under 2021 och 2022, eftersom lågkonjunkturen var på väg och corona lamslog samhället.
Men då kunde man inte förutse att Ryssland skulle invadera Europa i februari i fjol.
Boränta, inflation
Energipriserna, spannmålspriserna och bränslepriserna slog nya rekord och inflationen som följde med har inneburit enorma ansträngningar på både konsumtion, näringsliv, arbetsmarknad och inte minst på ränteläget. Boräntorna har chockhöjts och hushållens köpkraft har sjunkit med över hundratusen kronor – på ett år.
Fackligt ansluta räknar nu med att bli kompenserade. Men företagen går på knäna efter ett år av hopplös aktiemarknad och stigande priser på i stort sett allt.
Nu ska 450 kollektivavtal tecknas – och det är industrisektorn som går först.
Man brukar tala om “märket”. Det är de stora tunga industriavtal som sedan blir en sorts riktmärke för resten av branscherna att förhålla sig till.
Expressen har intervjuat Irene Wennemo som är generaldirektör på Medlingsinstitutet:
“De kommer sannolikt överens om ett nytt avtal natten till den 1 april, som berör hur mycket lönerna ska höjas procentuellt och hur många år avtalen ska löpa”, säger Irene Wennemo som fortsätter:
“Man har lyckats med det gång på gång. Det är ett ovanligt svårt läge i år, men det blir inte lättare om man skjuter på det. Att ta beslut skapar också stabilitet”, säger hon.
Läs mer om kollektivavtal:
Restauranger vill inte höja minimilönen
EU kan införa minimlön – Sverige säger nej
Pilotstrejken över – parterna överrens
Lönen ökade 3 procent, priserna med 9 procent
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.