Yngre får nu tips av pensionärer vad som är hemligheten bakom en dräglig och till och med guldkantad pension. Missa inte det!
Pensionärer ger sina bästa tips till yngre


I en undersökning av Länsförsäkringar ger pensionärer yngre goda råd om vad som sätter guldkant på tillvaron på ålderns höst.
Det finns ingen tid att vänta utan du måste börja planera för det nu. För det handlar om att spara mer pengar till pension, inte dra på sig onödiga lån utan leva inom sina tillgångar.
Kloka råd, tycker privatekonomen
“Resultaten är mycket rimliga eftersom råden är kloka som tryggar privatekonomin på både kort och lång sikt”, säger Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom.
Nästan hälften av pensionärerna, 48 procent, rekommenderar utifrån sin egna erfarenheter av privatekonomi, jobb, karriär och familjeliv att du bör leva på det sätt du har råd med och inte ägna dig åt dyra utsvävningar.
Senaste nytt
Det ångrar många pensionärer
Drygt hälften, 51 procent, betonar vikten av att spara mer och investera. 50 procent av pensionärerna uynderstryker betydelsen av att ha en en ekonomisk buffert och många av pensionärerna i rapporten ångrar att de inte sparade mer tidigare i livet.
“Att bara spendera det man har på kontot kan kännas trist, men det är definitivt det säkraste valet”, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet och slår fast att ett pensionssparande ger trygghet.
Länsförsäkringar uppger att 40 procent av alla pensionärer som inte haft ett privat sparande till sin pension upplever att pensionen blev sämre än de trott.
“Sparande gör stor skillnad”
Bland de pensionärer som sparat till pensionen anser 29 procent det.
“Sparande gör stor skillnad på lång sikt. Den som sparar 100 kronor i månaden från 25 års ålder till 70 års ålder, med en genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent, har runt 353 000 kronor vid pension. Det är ett rejält tillskott till pensionen som kan göra pensionärslivet lite lättare att leva”, säger Westerberg.
Andra råd från de äldre till de yngre är att satsa mer på utbildning och kompetensutveckling under yrkeskarriären och, om möjligt, senarelägga pensionen genom att jobba ett eller flera år extra.
Råden baseras på den totala livsinkomsten och skattefördelarna med att jobba efter pension.
Tydliga könsskillnader i råden
Det går också att se könsskillnader mellan råden från pensionärerna. Exempelvis ger 16 procent av de pensionerade kvinnorna rådet till yngre kvinnor att att bli ekonomiskt kompenserad för föräldraledighet, vab och eventuellt deltidsarbete medan motsvarande andel bland män uppgår till 3 procent.
Där till är det 7 procent av kvinnorna som ger rådet att jobba mindre deltid medan motsvarande andel bland männen är 1 procent.
“Resultaten avspelar dagens ekonomiska ojämställdhet där kvinnor tar det större ansvaret för barnen, som får stora följdkonsekvenser på privatekonomin och pensionen. Det är viktigt att tänka på 50/50 inom hushållet, särskilt under småbarnsåren”, konstaterar Länsförsäkringar privatekonom.
Läs även: Dyrare överföra premiepension: “Belastar systemet” Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.