Fler svenskar sparar till pensionen, men många gör det på fel sätt och nu varnar pensionsekonom för följderna.
Varning för "olämpligt" sparande till pensionen
Mest läst i kategorin
“Vi ser i undersökningen att många väljer sparformer för sina pensionspengar som är direkt olämpliga – som spar- eller bankkonto”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia som gett Novus i uppdrag att kika närmare på hur svenskarnas pensionssparande ser ut.
Vanligast sparformen är investeringssparkonto (ISK).
Därefter kommer kapitalförsäkringar och sedan, på tredje plats, sparkonto.
Hela 19 procent, nästan var femte, har sparkonto, visar undersökningen där man även konstaterar att drygt varannan svensk pensionssparar privat.
Mattias Munter på Skandia avråder bestämt från att pensionsspara på spar- eller bankkonto och han efterlyser en renodlad sparform för pensionen.
“Det är beklagligt att vi idag inte har någon renodlad sparform för eget pensionssparande. Vi ser i undersökningen att många väljer sparformer för sina pensionspengar som är direkt olämpliga, som spar- eller bankkonto. Att amortera på sin bostad för att få låga boendekostnader som pensionär är en klok strategi för att få pensionen att räcka längre. Men att se bostaden som ett sparkapital att leva livet för som pensionär är inget jag rekommenderar. Det är oerhört svårt att på 20-30 års sikt spekulera i möjligheterna och viljan att sälja sin bostad och flytta till något billigare eller för den delen beviljas nya bostadslån som pensionär”, säger Skandias pensionsekonom i pressmeddelandet.
I undersökningen framgår det att många vill pensionsspara men anser sig inte ha råd.
Mer än var tredje uppger samtidigt att man prioriterar annat.
“Mitt råd är att ändå försöka komma igång med ett långsiktigt sparande. Tiden är nämligen en sparares bästa vän och även ett litet sparande växer på sikt”, säger Mattias Munter.
Läs även: Staten drar in tiotusentals svenskars garantipension
Läs mer: Få svenskar tror på en rimlig pension
Missa inte: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension
Läs vidare: Så blir du rik och kan gå i pension före 50
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.