Dagens PS

Världens bästa och sämsta pensionssystem

Mercer CFA Institute Global Pension Index betygsätter länders pensionssystem, hur är Sveriges pensioner i jämförelse med andra länders?
Mercer CFA Institute Global Pension Index betygsätter länders pensionssystem, hur är Sveriges pensioner i jämförelse med andra länders? (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

Åldrande befolkningar och inflationen är påfrestande för världens pensionssystem. Vilka länder har bäst pensionssystem, vilka har sämst och var hamnar Sveriges?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mercer CFA Institute Global Pension Index betygsätter i en rapport länders pensionssystem baserat på deras tillräcklighet, hållbarhet och integritet, det rapporterar Bloomberg.

Förra året var Islands pensioner i topp, men i år fick Nederländerna 85 poäng och återtog den positionen och skickade ned Island på andraplatsen med sina 83,5 poäng.

För närvarande håller Nederländerna på och reformerar sitt pensionssystem från en kollektiv struktur till en mer individuell.

Enligt rapporten kommer Nederländernas pensionssystem fortfarande erbjuda goda fördelar efter förändringen.

Bara fyra får högsta betyg

Danmark hamnar på tredje plats med 81,3 poäng och Israel hamnade på fjärde plats med 80,8 poäng. Dessa fyra länder är de enda vars pensionssystem Mercer gav betyget A.

Sverige fick 74 poäng och hamnar på sjätte plats bland undersökta länder i Europa, efter alla våra nordiska grannar.

  1. Nederländerna 85.0
  2. Island 83.5
  3. Danmark 81.3
  4. Finland 76.6
  5. Norge 74.4
  6. Sverige 74.0
  7. Storbritannien 73.0
  8. Schweiz 72.0
  9. Irland 70.2
  10. Belgien 68.6
  11. Portugal 67.4
  12. Tyskland 66.8
  13. Frankrike 61.7
  14. Spanien 61.6
  15. Kroatien 60.3
  16. Polen 57.6
  17. Italien 56.3
  18. Österrike 52.5

Källa: Mercer CFA Institute Global Pension Index

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sämst i Norden

Oscar Lekander är chef för pension & försäkring på Mercer Sverige. Han säger att det i Sverige har blivit en förmån för en exklusiv grupp av de mest högavlönade att kunna spara avdragsgillt.

“Vanliga löntagare tvingas till passivitet, utan motsvarande möjlighet att trygga sin framtid. Det är hög tid att vi tar till kraftfulla åtgärder för att återuppliva möjligheten till avdragsgillt pensionssparande och ge alla svenskar en chans att bygga upp en trygg och stabil pension”, skriver han i ett mejl till Dagens PS.

Han skriver vidare att Sverige gör bra saker, som garantipensionerna förra året och PPM upphandling i år, men att det är svårt när man har en åldrande befolkning och ökande kostnader för pensionärer.

“Om vi verkligen vill förbättra systemet så handlar det om att ge alla möjligheten att bygga pensionssystemet, individer, arbetsgivare, kollektivavtal, staten, et cetera”, skriver han till Dagens PS.

Under hård press

Mercer varnar för att pensionssystem världen över är under aldrig tidigare skådad press på grund av åldrande befolkningar, ökade statsskulder och hög inflation.

Många länders ekonomier och pensionssystem pressas enligt rapporten av fallande födelsetal, det har påverkat systemens hållbarhet i länder som Italien och Spanien.

Rapporten påtalar även att flera asiatiska länder de senaste fem åren har genomfört reformer för att förbättra sina pensionssystem, bland dem Kina, Korea, Singapore och Japan.

ANNONS

Samtidigt brottas många länder med hur så kallade gig-arbetare ska inkluderas i pensionssystemen.

”Kontentan runt om i världen är, folk måste börja ta hand om sin egen pension. Vi kan inte längre bara lita på social trygghet eller allmänna pensioner”, det har David Knox sagt i en intervju skriver Bloomberg.

Han är senior partner på Mercer och rapportens huvudförfattare.

Nionde plats i världen

Av de 47 länder i världen som Mercer undersökt rankades Argentinas pensionssystem sämst med 42,3 poäng, USA:s hamnar på 22:a plats med 63 poäng.

Australien hamnar på femte plats med 77,3 poäng, och ligger därmed framför Sverige, det gör även Singaopore, på plats sju med 76,3 poäng, varför Sverige hamnar på nionde plats i världen bland de undersökta länderna.

Oscar Lekander säger att Sverige har nästan samma rating i år som förra året och att vårt pensionssystem förbättras av garantipension för dem som har allra minst sparat till sin pension.

“Att vi också går över till ett system som är fonderat gör också att det blir mer robust (hållbart) vilket också är bra. Där vi tappar mest är i integriteten och det har kanske mest med förtroendet kring systemet att göra”, skriver han i ett mejl till Dagens PS.

Storbritannien fick 73 poäng och hamnar på tionde plats, Japan på 30:e plats med 56,3 poäng och Kina hamnade på plats 35 med 55,3 poäng.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenska pensioner utlämnade åt “norskt godtycke” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS