Vissa tjänstepensioner ökar med 11 procent. Andra får nästan ingenting. Årets bistra börsfall har drabbat tjänstepensionerna hårt.
Tjänstepension: Är du årets stora vinnare – eller förlorare?
Mest läst i kategorin
Skillnaderna är stora beroende på vilket år man är född och om man är arbetare eller tjänsteman exempelvis.
“Det handlar om människors inkomst. De måste kunna räkna med att det kommer pengar” säger Staffan Ström. Han är pensionsekonom på försäkringsbolaget Alecta, som har hand om hundratusentals svenskars tjänstepensioner.
På det stora hela är Staffan Ström nöjd med hur det går.
Missa inte: Dråpslaget: Tusenlapp lägre pension trots 40 års arbete
“En rejäl smäll”
“Vad många inte känner till är att tjänstepensionen är en försäkring. Den är till för när det kommer smällar. Och smällar kommer då och då. I år till exempel” säger han.
Börsen har fallit rejält, räntan stiger och inflationen är rekordhög. Många hushåll får det tufft.
“Men tack vare försäkringskonstruktionen som utjämnar risker över tid har vi råd att höja pensionen för att möta utmaningarna, precis som det är tänkt.”
I oroliga tider är det viktigt att kunna erbjuda stabilitet och full kompensation för den rusande inflationen.
“Det handlar om att kunna stå pall och erbjuda stabilitet i en tuff och orolig tid” säger han.
Alla tjänstepensioner är inte skapta lika. Företag med kollektivavtal (och många andra) har ett försäkringsbolag som de gör pensionsinbetalningar till. Det brukar stå på anställningsavtalet, om du är nyfiken och vill ta reda på vilket du har.
Senaste nytt
11 procents ökning
Om du är tjänsteman exempelvis, är dina tjänstepensionspengar troligen placerade hos Alecta. Där räknas pensionerna upp med hela 11 procent i år. Men så ser det inte ut för alla.
SAF-LO
Flera miljoner privatanställda arbetare har istället tjänstepensionen SAF-LO – döpt efter arbetsmarknadens parter. Den är ofta placerad i Folksam eller AMF som har en stor del av pensionskassan investerad i aktier, obligationer och värdepapper. Är du arbetare kan du därför ha tappat stort på årets börsras.
De flesta tjänstemännen påverkas faktiskt inte av börsraset.
Kortfattat kan man säga att tjänstemän är vinnare i år, medan arbetare som i högre grad är beroende av börsen är förlorare. Men riktigt så enkelt är det inte heller. Det finns några olika variabler som avgör.
Åldern avgör
“Den avgörande frågan är om man är född före eller efter 1979”, säger Staffan Ström.
De tjänstemän som är födda före 1979 är inte beroende av börsens svängningar eller andra förändringar på marknaderna. De har nämligen något som heter förmånsbestämd pension och som innebär att förmånen – pensionen alltså – garanteras av arbetsgivaren.
“Deras pensioner kommer att räknas upp och kompenseras fullt ut för årets inflationstakt. De får en historisk ökning på 11 procent av sina pensioner”, säger Staffan Ström.
Det innebär att de som är närmast pension inte kommer påverkas nämnvärt av att börsen går igenom ett tufft år. Tillsammans med en ökning av inkomstppensionen med tre procent från nyår och kraftigt höjda garantipensioner får pensionärerna ett förhållandevis gott skydd mot inflationen som annars riskerar att äta upp pensionärernas köpkraft.
De som har förmånsbestämd tjänstepension kan alltså pusta ut.
“Äldre tjänstemän är vinnare”
“De äldre tjänstemännen är vinnare i år eftersom de förmånsbestämda pensionerna är inte alls beroende av börsen”.
Det går förhållandevis bra även för de yngre tjänstemännen. De har möjlighet att välja graden av börsberoende genom att välja antingen rena aktiefonder eller en lite försiktigare placering som kallas traditionell försäkring. Men det bryr sig de flesta inte om att göra. Därför hamnar deras pengar i det så kallade förvalet.
Om man inte gör ett aktivt val så får man en traditionell försäkring där ungefär 60 procent av pengarna placeras i aktier och resten placeras i andra tillgångar, så kallade traditionell försäkring, som till exempel fastigheter och olika former av räntepapper.
“Även de traditionella försäkringarna har tappat i värde i år, men tack vare en bättre riskspridning har de inte tappat lika mycket som fonder. En typisk svensk aktiefond har ju i år fallit med bortåt 25 procent”.
Tvärt om andra år
Traditionell försäkring kan vara pengar placerade i fastigheter eller annat som ökar i värde över tid men som inte innebär samma stora risker som aktiemarknaden.
Men andra år, som i fjol, gjorde de yngre tjänstemännen och arbetarna ett betydligt bättre år. När börsen rusar så hamnar de äldre tjänstemännen på efterkälken eftersom de inte får draghjälp av pensionsfonderna på börsen.
“När börsen ångar på går det bättre för de yngre tjänstemännen istället”.
Läs mer om pensioner:
Dråpslaget: Tusenlapp lägre pension trots 40 års arbete
Kvarskatt en kostsam tabbe för pensionärer
Tre av fyra pensionärer måste ta bidrag från staten
Pensionsfonder för miljarder rasar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.