Tidigare pension är för många ett efterlängtat mål. Men det finns en viktig detalj som riskerar att påverka hur mycket du faktiskt får ut.
Tidig pension kan bli dyrt – se upp för skatten som slår före 67


Att kliva av jobbet några år tidigare än 67 kan låta lockande – särskilt för den som slitit i ett fysiskt tungt yrke.
Men det finns en fälla som många missar enligt en expert. Den som går i pension för tidigt riskerar att straffbeskattas – rejält.
Örfil i pension
Funderar du på att gå i pension? Akta dig för skattesmockan.
Det skriver E55, som intervjuat Joel Stade, sakkunnig i pensionärers ekonomi på PRO. Och det är ingen liten varning han kommer med.
“Det här skatteglappet som uppstår och drabbar pensionärer är en örfil för de äldre, som kan kosta pensionärer 2 000, 3 000 eller 4 000 kronor i nettopension i månaden, i flera år”, säger han till E55.
Problemet är att det så kallade förhöjda grundavdraget – som sänker skatten för pensionärer – bara gäller från och med det år man fyller 67.
Går man i pension innan dess får man istället betala mer.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Missa inte: Hundratusentals svenskar har fått brev – tvingas byta fonder. Dagens PS
Senaste nytt
Tusenlappar ryker – varje månad
Och det handlar inte om småsummor. Enligt både PRO och Pensionsmyndigheten kan den som går i pension före riktåldern – just nu 66 år men som höjs till 67 nästa år – få betala över 30 000 kronor mer i skatt per år.
Dessutom påverkas själva pensionen. Den som börjar ta ut pension tidigare än riktåldern får inte bara högre skatt, utan också lägre utbetalningar från både den allmänna pensionen och tjänstepensionen – något som påverkar inkomsten livet ut.
”Man talar om sänkt skatt för pensionärer, men det stämmer inte. Många pensionärer får inte alls del av det förhöjda grundavdraget eftersom det är åldersbestämt till 67 års ålder”, säger Stade.
Och snart blir det ännu värre. Från 2027 höjs gränsen till det år du fyller 68.
De som slitit mest drabbas hårdast
Värst slår skatten mot dem som inte har möjlighet att jobba kvar. Vårdbiträden, barnskötare, byggjobbare – alla som haft ett tungt yrkesliv och tvingas gå i pension tidigare på grund av kroppen betalar ett högt pris.
“En grupp som särskilt missgynnas är de med sjukersättning. Säg att man går i pension vid 61 för att axlarna lägger av. Det är inte jättesent. Varför ska man då få en straffbeskattning? Det är bara en grymhet”, säger Stade.
PRO har länge drivit frågan om att ändra skattereglerna. Enligt dem borde pension beskattas som uppskjuten lön – inte som en särskild utgift staten ska ta större del av.
”Det finns ingen anledning att man ska betala 30 000 kronor mer i skatt per år för att man jobbade i fel yrke”, säger han.
Läs även: Pension utomlands? Här lever du gott – utan att tömma kontot. Dagens PS
Läs även: Världens bästa pensionsländer – och din viktigaste löneförmån. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.