Dagens PS

Ta ut pensionen tidigt och placera pengarna lönar sig sällan

Pensioner Pensionsmyndigheten pension
Pensionen sänks för tiotusentals svenskar. Foto: TT
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022

I en ny rapport går Pensionsmyndigheten igenom för- och nackdelar med att ta ut pensionen tidigt och placera pengarna samtidigt som man fortsätter jobba.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att börja ta ut den allmänna pensionen för att placera pengarna innebär att pengarna tas ut tidigt, tidigast från 62 års ålder, och placeras i en kapitalförsäkring, eller i någon annan sparform, samtidigt som man fortsätter arbeta.

De som gör så hoppas så klart att pengarna ska växa mer än de hade gjort om de väntat med att ta ut de allmänna pensionen.

“Det finns fördelar och nackdelar med att ta ut sin pension i förtid och placera pengarna samtidigt som man fortsätter att jobba men för de flesta lönar det sig inte. Det finns risk att värdeutvecklingen inte är tillräckligt hög och risk att det blir en lägre pension totalt sett”, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheteni ett pressmeddelande.

Hon säger vidare att du bör du vara kritisk om du får rådet att ta ut den allmänna pensionen och placera den eftersom det oftast lönar sig för företagen som säljer på dig det, men inte för dig.

“Många missar att ta reda på vad som händer till exempel vid en dålig utveckling på börsen samt vilka olika avgifter som måste betalas. För de som väljer tidsbegränsat uttag bör man hålla koll på hur pensionen ser ut efter att de placerade pengarna har tagits ut”, säger Ann-Christine Meyerhöffer i pressmeddelandet.

I rapporten Hur påverkas din ekonomi av ett tidigt uttag av pensionen för placering? tar Pensionsmyndigheten upp hur din ekonomi kan påverkas av tidigt uttag av pensionen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pensionärer får mer pengar vid årsskiftet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]