Dagens PS

Sveriges pensionssystem sämst i Norden

Enligt Mercer som varje år analyserar olika länders pensionssystem är Sveriges system sämst i Norden
Enligt Mercer som varje år analyserar olika länders pensionssystem är Sveriges system sämst i Norden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 18 dec. 2023

Det amerikanska konsultbolaget Mercer analyserar varje år pensionssystem i olika länder runt om i världen och Europa hamnar ofta i topp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 2021 har tre europeiska länder dominerat Mercer CFA Institutes globala index, det rapporterar CNBC.

”Alla tre har stora branschfonder med bestämda avgifter från arbetare och arbetsgivare. De har obligatoriska eller kvasi-obligatoriska system. Dessa länder drar nytta av goda stordriftsfördelar jämfört med mer fragmenterade marknader, som Storbritannien, för tjänstepensioner”, säger Eimear Walsh, Mercers chef för investeringar och välstånd, till CNBC.

De tre länderna som som enligt granskningen anses ha de bästa pensionssystemen är Nederländerna, med ett snitt på 85, Island med ett snitt på 84,8 och Danmark, med ett snitt på 81,3.

Tillräcklighet, hållbarhet och integritet

Mersers index består av tre underkategorier där pensionssystemens tillräcklighet, hållbarhet och integritet bedöms.

I årets undersökning fick Nederländernas pensionssystem det högsta totala indexvärdet tack vare förmåner, en stark tillgångsbas och sund reglering.

Populära europeiska turistdestinationer, som Spanien, Italien och Kroatien, har dock visat sig stå inför vissa brister.

ANNONS

Senaste nytt

Tillräcklighet

För alla länders pensionssystem bör ett centralt mål vara att ge pensionerade medborgare en inkomst som räcker till.

ANNONS

I alla pensionssystem är regeringars förmåga att skapa incitament för medelinkomsttagare att spara till pensionen viktig för hälsan i systemen.

Enligt Mercers undersökning är utformningen av betalningsplanen och huruvida arbetstagare kan fortsätta att få förmåner även när de tillfälligt befinner sig utanför arbetssryrkan, på grund av exempelvis sjukdom eller barnomsorg, viktiga faktorer.

På det här måttet tog Portugal topplaceringen med 86,7 i Mercers senaste undersökning, på grund av landets inkomstbaserade offentliga pensionssystem.

Nederländerna hamnade tätt efter på andraplatsen, men 85,6 poäng. Båda länderna har en lägsta pensionssats så att även de med lägst inkomst får en viss pension.

Moving to Spain, ett företag som jobbar med omlokalisering, granskade europeiska länders visumregler, stränder, säkerhet och bostadspriser i juni och i sin rapport utsåg de Portugal till det bästa europeiska landet för pensionering.

När det gäller tillräcklighet gav Mercer Polens pensionssystem sämst betyg i Europa, med 59,8 poäng hamnade det på plats 31 i världen, av de 47 undersökta ländernas pensionssystem.

Integritet

En annan sak som är viktig för ett pensionssystems stabilitet är fonderade pensionsplaner som tillhandahålls av den privata sektorn.

Mercers index tittar på om privata pensionsplaner genererar tillräckligt med värde och om allmänheten känner tillräckligt förtroende för dessa program.

ANNONS

Finland fick bäst poäng för integriteten, 90,9, Belgien hamnade på andra plats med 88,2 poäng och Nederländerna fick 87,7 poäng och hamnade på tredje plats.

Här presterade Frankrike sämst i Europa och fick bara 54,4 poäng. Även USA ligger lågt i den här kategorin, med 59,5 poäng.

I investeringsbankens Natixis index för 2023 klassas Finland som en “lycklig plats” att pensioneras och Norge presterade allra bäst i deras index, med en total på 83 procent. 

Hållbarhet

Enligt Mercer spelar ett lands ekonomiska tillväxt också en viktig roll för pensionssystemet eftersom det direkt påverkar hur många som arbetar och hur mycket som sparas till pensionen.

Ett lands skulder och hur mycket offentliga medel ett land lägger på pensioner påverkar också hållbarheten i pensionssystemen.

Baserat på dessa faktorer har Island Europas mest hållbara pensionssystem med betyget 83,8, Danmark och Nederländerna hamnar strax efter med 82,5 respektive 82,4 poäng.

Lägst poäng i Europa i den här kategorin får Italien, med 23,7 poäng, följt av Spanien med 28,5 poäng.

“Vi fokuserar mycket på pensionssystemet, men det är inte det enda att tänka på. Det är en viktig balansgång. Mycket beror också på skattesystemet, klimatet och kulturen i landet, och om människor faktiskt kan trivas där”, säger Eimear Walsh till CNBC.

ANNONS

Totalpoäng för Europas pensionssystem

  • 85.0 Nederländerna
  • 84.8 Island
  • 81.3 Danmark
  • 76.6 Finland
  • 74.4 Norge
  • 74.0 Sverige
  • 73.0 Storbritannien
  • 72.0 Schweiz
  • 70.2 Irland
  • 68.6 Belgien
  • 67.4 Portugal
  • 66.8 Tyskland
  • 62.3 Kroatien
  • 62.0 Frankrike
  • 61.6 Spanien
  • 57.6 Polen
  • 56.3 Italien
  • 52.5 Österrike

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Aktierna som avgör din pension Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS