Dagens PS

Svårt för pensionärer att ta sig ur låg standard

Pensionssystemet gör det svårt för pensionärer att ta sig ur en bestående låg standard, de kan inte räkna med någon god inkomstutveckling oavsett samhällets löne- och prisutveckling.
Pensionssystemet gör det svårt för pensionärer att ta sig ur en bestående låg standard, de kan inte räkna med någon god inkomstutveckling oavsett samhällets löne- och prisutveckling. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

I Sorsele kommun finns den största andelen pensionärer med en inkomst som är mindre än 60 procent av Sveriges medianinkomst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2020 var medianinkomsten i Sverige 270 000 kronor, i Sorsele kommun i Västerbotten, med 2 500 invånare, är var fjärde äldre fattigpensionär med en inkomst som är lägre än 60 procent av medianen, detta enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, rapporterar Expressen.

EU:s definition av relativ fattigdom jämför med standarden i omgivningen och Sverige ligger procentuellt sämre till än våra nordiska grannländer. Enligt regeringen lever i dag 260 000 pensionärer med låg ekonomisk standard i Sverige.

När man mäter enligt begreppet absolut fattigdom får man en annan bild. Ser man till hur många pensionärer som inte kan betala vanliga utgifter som hyra, värme eller oväntade utgifter är Sverige ett av de länder i Europa som klarar sig bäst.

Anna Eriksson, sakkunnig på pensioner hos SPF Seniorerna, har granskat statistiken från SCB och konstaterar att Pensionssystemet gör det svårt för pensionärer att ta sig ur en bestående låg standard, de kan inte räkna med någon god inkomstutveckling oavsett samhällets löne- och prisutveckling.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Åtgärder för höjda pensioner har tagits fram

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS