Dagens PS

Svag krona stärker pensionen – lite

Den försvagade kronan har hjälpt till att stärka pensionen, om än bara lite grann
Den försvagade kronan har hjälpt till att stärka pensionen, om än bara lite grann. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 mars 2024Publicerad: 19 mars 2024

På senare tid har den svenska kronan tappat både mot euron och mot dollarn och det märks inte bara när vi reser utomlands utan även här hemma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt blir dyrare när kronan är svag och det påverkar pensionärerna. De som har drabbats mest är de som endast får inkomstgrundad pension, utan några skattefinansierade bidrag, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Inkomst- och tilläggspensionen räknas inte upp i takt med inflationen som bidragen, utan följer i stället löneökningstakten.

Efter avdrag för förskottsräntan på 1,6 procent, räknas de inkomstgrundade pensionerna i år upp med ynka 1 procent, men den genomsnittliga KPIF-inflationen (konsumentprisindex med fast ränta) var 6 procent för hela 2023.

De 57 procent av alla pensionärer som i dag får del av garantipensionen har delvis kompenserats för den senaste tidens prisökningar eftersom garantipensionen är inflationssäkrad och räknades upp med 9,1 procent i år.

Den försvagade kronan

På tio år har den svenska kronan tappat 22 procent mot euron och hela 39 procent mot den US dollarn.

Det finns en oväntat positiv effekt av kronans försvagning, särskilt mot dollarn, eftersom en stor del av vårt pensionssparande är placerat i fonder som har en hög andel utländska aktier.

Ett exempel är den statliga fonden AP7 Såfa som förvaltar fem miljoner premiepensioner, det är en globalfond med stora innehav i flera amerikanska jättebolag. När kronan försvagats har värdet i dessa aktier, som handlas i dollar, ökat.

Den del av pensionen som är placerad i fonder utgör dock bara en ganska liten del av den totala pensionen, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

ANNONS

Okända regeln som påverkar din garantipension

För dig som är berättigad till garantipension finns en relativt okänd regel som kan sänka pensionen extra mycket – om du börjar ta ut den innan du nått riktåldern.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]