Dagens PS

Största pensionsnyheterna 2024 – så påverkades du

Kollage med en bild föreställande två äldre personer, en burk med pengar markerad med texten "pension" och ett orange kuvert.
Nyheter om pension har lockat ett oerhört stort intresse i år. Ta del av några av årets mest lästa pensionsnyheter nedan. (Kollage: Canva / Pensionsmyndigheten)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 31 dec. 2024Publicerad: 31 dec. 2024

Pension 2024 bjöd på skattesmällar, nya möjligheter och stora överraskningar. Här är artiklarna som fångade mest intresse hos läsarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När 2024 går mot sitt slut är det dags att se tillbaka på året som gått och de pensionsfrågor som fångade flest läsares intresse.

Här sammanfattar vi de fem mest lästa pensionsartiklarna från året och reflekterar över vad de avslöjar om framtidens pensionsutmaningar och möjligheter.

“Livets viktigaste lönesamtal med dig själv”

En av de mest uppmärksammade pensionsartiklarna i år satte fokus på tjänstepensionens avgörande betydelse – och de risker som finns om du inte har koll.

“Pensionsplanering är livets viktigaste lönesamtal med dig själv”, sa Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, och betonade vikten av att veta vad som ingår.

tjänstepension
Pensionärer på promenad. Många aspekter att ha koll på inför pension. Tjänstepensionen är en av dem. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)

Joel Stade, sakkunnig hos pensionärsorganisationen PRO, varnade särskilt för unga på arbetsmarknaden som riskerar att bli blåsta på tusentals kronor i månaden om de arbetar hos en arbetsgivare utan kollektivavtal.

Lönen kan låta jättebra, men saknas tjänstepension så är den i praktiken betydligt lägre, förklarade Stade.

Den stora ekonomiska påverkan av tjänstepensionen gör det tydligt att en tidig och medveten planering är avgörande för att undvika ekonomiska fallgropar i framtiden.

ANNONS

Läs hela artikeln om vad du behöver se upp med gällande tjänstepension

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

“Goda skäl att inte gå i pension i förtid”

En annan artikel som väckte stort intresse i år handlade om den dubbel skattesmocka som drabbar personer som går i pension i förtid.

De som slutar arbeta innan 67 års ålder får varken det förhöjda grundavdraget eller jobbskatteavdraget.

Resultatet? Upp till 2 700 kronor mer i skatt varje månad.

pension
Smällen drabbar tusentals svenskar varje år. Foto: Pexels

Joel Stade kommenterade även den dubbla beskattningen och kallade den både orättvis och krånglig. Förtidspensionärer, sjukpensionärer och andra utsatta grupper drabbas särskilt hårt.

“Pension är uppskjuten lön och ska beskattas därefter,” sa Stade.

Artikeln belyste därmed en viktig fråga: Är det verkligen rättvist att straffa dem som har jobbat och hårt, men tvingas länge lämna arbetslivet tidigare än andra? Diskussionen blottlade ett system som många upplever som både orättvist och ineffektivt.

ANNONS

Här kan du läsa mer om den dubbla skattesmockan

“Pensionsfällan som kan kosta dig tusenlappar livet ut”

Nya pensionsregler fick stort intresse i år och väckte frågor kring hur framtidens pensionärer påverkas.

“När riktåldern införs 2026 kommer 67 år prägla många pensionsbeslut under lång tid framöver,” sa Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minpension.se, till Dagens PS.

Att gå i pension tidigare än riktåldern kan bli kostsamt.

“Om man går tidigt i pension blir månadsbeloppen lägre eftersom pension man har tjänat i ska räcka under flera år. Ett tidigare års uttag görs ofta i sänkt pensionsutbetalning med 1 500–2 000 kr i månaden livet ut,” förklarade Adolphson Björck.

Artikeln belyste också utmaningarna för personer i arbetaryrken, där många inte arbetar fram till pensionsåldern. “Inom många LO-yrken är man utsliten efter ett långt arbetsliv,” berättade han.

Läs mer om pensionsfällan och de nya pensionsreglerna här

Landet där svenska pensionärer maxade sin pension

ANNONS

Vilket land är mest skattemässigt fördelaktigt för svenska pensionärer?

En artikel som stod i fokus för många läsare i år pekade ut Frankrike som det bästa valet.

“För svenska låg- och medelinkomsttagare är Frankrike det bästa landet att flytta till som pensionärer,” sa pensionsexperten Fredrik Rundkvist.

Det här landet i Sydeuropa är mest fördelaktigt för svenska låg- och medelinkomsttagare när de blivit pensionärer
Det här landet i Sydeuropa är mest fördelaktigt för svenska låg- och medelinkomsttagare när de blivit pensionärer. (Foto: TT)

Rundkvist påpekade också att i andra populära EU-länder som Italien, Spanien och Portugal är skatten på genomsnittliga pensionsinkomster högre, cirka 21 procent.

För att ta del av de förmånliga skattereglerna i Frankrike krävs dock att pensionärerna lämnar Sverige och gör Frankrike till sitt nya hemland.

Läs mer om skattemässigt förmånligaste EU-landet att flytta till efter pensionen 

Schweiz 2025?

Att leva gott som pensionär handlar inte bara om ekonomi, utan också om livskvalitet.

ANNONS

En av årets mest inspirerande artiklar avslöjade vilka länder som toppar listan för pensionärer, baserat på faktorer som prisvärdhet, skattesituation och hälsosystem.

Schweiz knep förstaplatsen för andra året i rad, tack vare sitt välutvecklade hälsosystem och höga levnadsstandard.

Schweiz lockar med låga skatter och bekvämt boende men samtidigt är det också ett av världens dyraste länder att leva i.

Artikeln gav en tydlig signal: för många kan pensionen vara början på ett nytt och spännande kapitel i livet.

Läs mer om länderna med ett skönare pensionärsliv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]