Tar du ut för lite i lön, eller kanske betalar du för mycket i skatt? Här är expertens fem bästa tips för att slippa gå i pensionsfällan som småföretagare.
Småföretagens pensionsmiss – expertens 5 bästa tips
Mest läst i kategorin
Nio av tio svenskar får sin pension inbetalad av sin arbetsgivare. Men småföretagare är sin egen chef, och måste stå för den notan själv. Och hälften av småföretagarna missar att betala in, vilket kan stå dem dyrt på ålderns höst.
“Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte ger rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Många småföretagare går i pensionsfällan. De skjuter upp pensionssparandet på framtiden. Här följer expertens fem bästa tips för att komma igång med din pensionsmaximering.
Läs även: Larmet: Tre av fyra pensionärer måste ta bidrag från staten
1. Ta ut lön
Ett vanligt fel man gör är att man inte betalar ut lön till sig själv, vilket resulterar i lägre pension och högre skatt än nödvändigt, säger Skandias pensionsexpert.
“Ett riktmärke är att betala in 4,5 till 6 procent av lönen” skriver pensionsexperten i sin lista över tips.
Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott – och betala in avgifter och skatter.
Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön eftersom det man skattar för lägger grund för vad man får ut i den allmänna pensionen.
2. Välj rätt tjänstepension
Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut när du går i pension.
Nio av tio svenskar får sin tjänstepension från sin arbetsgivare. Men de som är sin egen arbetsgivare missar att ge sig själva en tjänstepension i hälften av fallen.
“Du bör tänka på hur pensionspengarna ska placeras och hur aktiv du vill vara själv i den delen”, säger Mattias Munter.
Bankerna kan hjälpa till att välja tjänstepension.
3. Skatteavdrag för egenföretagare
Som egenföretagare får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 483 000 kr per år (2022). Se över resultatet i slutet av året för att se om du ska göra extra insättningar och kom ihåg att inkomstbasbeloppet förändras årligen.
4. Inte bara för ålderns höst
Tjänstepension är mer än pengar till ålderns höst.
Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du till exempel blir långvarigt sjuk.
I vissa bankers tjänstepension ingår sjukförsäkring för en del av lönen vid sjukskrivning.
“I många tjänstepensionslösningar ingår försäkringar för medarbetarna – men var noga med att även du som ägare omfattas” säger pensionsexperten.
5. Börja pensionsspara redan idag
Ju längre du väntar desto mer behöver du spara. Skjut inte upp frågan – ta tag i ditt pensionssparande redan idag. Många får bara 50 procent av sin lön i pension. Därför kan det vara klokt att börja maximera pensionen genom att komma igång tidigt med pensionsparandet.
Läs mer om pension:
Larmet: Tre av fyra pensionärer måste ta bidrag från staten
Deltid en pensionsfälla – spara tusenlappar i månaden
Vanliga tabbar under pensionssparande
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.