Dagens PS

Sjukersättning kan sänka din pension rejält

Pensionsbesked i brandgult kuvert. För den som tjänade mer än 7,5 prisbasbelopp i månaden innan sin sjukdom kan sjukersättningen ge rejält mycket lägre inkomstgrundad pension
För den som tjänade mer än 7,5 prisbasbelopp i månaden innan sin sjukdom kan sjukersättningen ge rejält mycket lägre inkomstgrundad pension. (Foto: TT/Hasse Holmberg)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Både deltidsarbete och sjukersättning påverkar den framtida pensionen och den som har sjukersättning i många år kommer få märkbart lägre pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året höjdes åldersgränsen för allmän pension från 62 år till 63 och år 2026 kommer den allmänna pensionen kopplas till en rörlig riktålder som kommer höjas när livslängden ökar, det skriver Aftonbladet.

Riktåldern styr när du kan ta ut din allmänna pension och den lägsta åldern för uttag är riktåldern minus tre år.

För dem som är födda på 1970-talet kommer riktåldern bli 68 år och de kommer alltså tidigast kunna ta ut sin allmänna pension när de är 65.

Det går att kombinera allän pension med sjukersättning, men åldersgränserna i sjukförsäkringssystemet kommer också kopplas till riktåldern så 70-talisterna kommer kunna få sjukersättning tills de blir 68.

Riktåldern kommer dock ge fler konsekvenser, de som arbetat halvtid med sjukersättning kommer troligtvis få så låg inkomstgrundad pension att de får bidragsdelarna i garantipensionen.

En del kommer även få det skattefria bostadstillägget, men 70-talisterna kan inte få dessa stöd förrän de fyllt 68.

Pensionsmyndighetens tumregler

Enligt Pensionsmyndighetens nya tumregler för pensionen ger fem års deltidsarbete 1 procents lägre pension för varje 10 procent mindre arbetstid.

Deltid under tio år minskar enligt tumreglerna den totala pensionen med 1 till 2 procent för varje ytterligare 10 procentenheter mindre arbetstid.

ANNONS

Ju fler år du arbetar deltid och ju högre andel deltid du arbetar, desto lägre blir din framtida pension.

Pensionsmyndighetens beräkningar inkluderar bara intjänandet till den allmänna pensionen baserat på pensionsgrundande inkomster, tjänstepensionen ingår inte i myndighetens beräkningar.

ANNONS

Senaste nytt

Sjukersättningen

Det är svårare att räkna ut hur sjukersättningen påverkar pensionen och som alla socialförsäkringar har sjukersättningen en övre gräns för hur stor inkomst som får tillgodoräknas när Försäkringskassan räknar fram en antagandeinkomst, skriver Aftonbladet.

Gränsen för antagandeinkomsten är 7,5 prisbasbelopp, cirka 35 800 kronor i månaden, och sjukersättningen är 64,7 procent av den tillgodoräknade antagandeinkomsten, i år är alltså det högsta beloppet 23 171 kronor före skatt.

Det pensionsgrundande beloppet beräknas med hjälp av antagandeinkomsten och det blir grunden för den inkomstgrundade pensionen.

Den som innan sin sjukdom tjänade mer än 7,5 prisbasbelopp kommer på grund av sin sjukersättning således få mycket lägre inkomstbaserad pension.

Dessutom räknas antagandeinkomsten upp med inflationen, och den ökar långsammare än löneökningen så den som har sjukersättning i många år kommer få märkbart lägre pension, skriver Aftonbladet.

Inflationen åt upp pensionsfonders avkastning

Förra året var avkastningen på placeringar relativt stark, men svenska och finska pensionsfonder drabbades ändå hårt av inflationen.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS