Dagens PS

Så lätt kan du se vad du kommer att få i pension – redan idag

pension
Vissa får det bra efter pensionen. Andra får knappt någon pension alls. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 14 nov. 2024Publicerad: 12 nov. 2024

Det bästa sättet att ta kontroll över hur mycket du ska få i pension när det börjar närma sig, är att titta på de olika delarna av din egen pensionspyramid. Så här enkelt är det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Din pension består av i huvudsak fyra byggstenar som du sparar ihop till hela ditt liv, och brukar liknas vid en pyramid.

MISSA INTE: Allt fler svenskar Kronofogden – men resorna utomlands ökar i jul

Den första byggstenen av din pension

Den största delen av pensionspyramiden är din inkomstpension, som är en del av din statliga, allmänna pension. Den är baserad på dina år som yrkesverksam i Sverige. Om du inte skulle ha tjänat särskilt mycket pengar så får du åtminstone ett belopp i garantipension.

ANNONS

Senaste nytt

Den andra delen: Pension i PPM

Den andra delen av pensionspyramiden är ditt statliga pensionsplacerade kapital, som brukar kallas för PPM. Många väljer inte alls vart de ska placera pensionen. Då hamnar dina pengar i Såfa7, som är den statliga sjunde allmänna pensionsfonden.

Och det gör inte mycket. Såfa7 har gått väldigt bra jämfört med övriga börsen och de andra pensionsfonderna sedan PPM-systemet sjösattes för över 20 år sedan.

PPM är också en del av den allmänna pensionen, och alla som har ett jobb och betalar skatt får pengar avsatta i PPM. Även egenföretagare med F-skatt får PPM-pengar.

För det tredje: Tjänstepension

ANNONS

Tjänstepensionen är den tredje viktigaste delen av din pension. De allra flesta som jobbar i Sverige får pension avsatta varje månad, som motsvarar 4-6 procent av din månadslön. Och de pengarna placeras vanligtvis hos någon pensionsförvaltare.

Om du jobbar på en arbetsplats utan tjänstepension, eller om du har egen firma, så får du ingen tjänstepension. Men då kan du pensionsspara istället, och få tillbaka över en halv miljon på skatten. Det är inte fy skam det heller, om man vet hur man ska göra.

Det har News55 skrivit om tidigare.

Den fjärde delen: Ditt privata sparande

Om du räknar ihop de första tre delarna kan du mycket väl komma fram till att pengarna inte räcker till en värdig ålderdom. Då kan det vara klokt att spara ihop lite extra vid sidan om. Eftersom sparandet ska pågå under en lång tid framöver gör små avsättningar till pensionskontot mycket stor skillnad på sikt. Se därför till att starta ett pensionssparande tidigt, även om det bara rör sig om några hundralappar i månaden.

E55 har skrivit om hur du kan få ihop en miljon kronor med ganska små avsättningar över lång tid, tidigare.

Vad ska du få i pension?

Så hur ska du få koll på vad du kommer få ut i pension?

Det gör du bäst genom att titta på minpension.se, eller via den länk som pensionsmyndigheten har till pensionskalkylatorn.

ANNONS

Inkomsten största avgörandet

Där får du snabbt och enkelt en överblick av alla delar av din framtida pension.

“Storleken på din framtida pension påverkas mest av hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och när du väljer att ta ut pensionen”, skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Läs mer om pension och ekonomi:

Dubbel skattesmocka för dig med pension – kostar 2 700 kronor

Trots sänkt ränta: Bankers vinster fortsätter att öka på ditt bolån

Betting-bolagen visste hela tiden vem som skulle vinna USA-valet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]