Dagens PS

Så går du i pension tidigare

Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, förklarar hur du kan få mer pengar genom att gå ned i tid vid 62.
Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, förklarar hur du kan få mer pengar genom att gå ned i tid vid 62. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 maj 2022Publicerad: 02 maj 2022

Med god planering och några knep är det möjligt att gå i pension innan 65 med fungerande ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att gå i pension innan 65 behövs planering. Den som tjänar över 47 700 kronor i månaden kan öka pensionen genom att löneväxla eftersom det du tjänar utöver det inte intjänas till den allmänna pensionen, det skriver Expressen.

Du kan gå ned i tid och komplettera med pensionsutbetalningar från det du fyllt 62, men kan välja att bara ta ut en del. Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, förklarar att om du först tar ut hälften av pensionen räknas de pengarna på en viss livslängd, tar du ut resten tre år senare räknas det på en kortare livslängd och ger mer pengar.

Du som flyttat hit som vuxen eller jobbat länge utomlands bör kolla upp om och vad du kan få i pension från det andra landet och eventuellt börja spara. För andra är privat pensionssparande inte lika avgörande, men kan förstås vara bra.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De har lägst pensionsålder – och högst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]