Dagens PS

Rapport från Äldreriksdagen: "Ålderism ovärdigt en demokrati"

Enighet mot diskriminering av äldre
Alla riksdagspartier var representerade i panelen när News 55 arrangerade Äldreriksdagen i Skandiahuset. (Foto: Staffan Ekberg)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Ålderism, diskriminering av äldre, är ”ovärdigt en demokrati”, menar SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson. Partierna håller med men ser svårigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Samhället genomsyras av ålderism och vi vill att EU höjer ambitionerna mot diskriminering på grund av ålder”, sade Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna när Äldreriksdagen 2024 under måndagen genomfördes i Skandiahuset på Kungsholmen.

Äldreriksdagen arrangeras av News 55 i samarbete med de tre största pensionärsorganisationerna, förutom SPF även PRO och SKTF Pensionärerna.

Konvention bra idé?

Frågan som ställdes var om partierna är beredda att slåss för en konvention om de äldres rättigheter?

”En bra idé”, konstaterade Hanna Gedin (V).

”Jämlikhet och solidaritet är Vänsterpartiets DNA”.

Socialdemokraternas Lena Hallengren såg också fördelar i en konvention, men också att det tar tid att få genomslag för den.

ANNONS

Senaste nytt

”Ett första steg”

Miljöpartiets Lennart Tonell konstaterade att hans parti länge jobbat för en äldrekonvention men också att det är ”fruktansvärt komplicerat att implementera den”.

ANNONS

Malin Björk från Centerpartiet anslöt sig också till förespråkarna.

”Men en konvention är bara ett första steg, sedan måste man se till att det blir verkstad också”, sade Björk som retade sig på hur man ofta ser pensionärer som en enhetlig grupp.

Attityder viktiga

”Det behövs en attitydförändring”, slog hon fast.

Hon fick stöd av Moderaternas Tomas Tobé, som samtidigt jämförde Sveriges riksdag med EU-parlamentet.

”Sveriges riksdag är väldigt ung medan EU-parlamentet och kommissionärerna är betydligt äldre – och det är bara att konstatera att det inte är tokigt med lite erfarenhet”, sade Tobé.

”Mental diskriminering”

Den ansåg sig Anna Maria Corazza Bildt, numera Liberalerna, stå för.

”Det är viktigt att jag som senior, jag är 61, fortsätter och viktigt att slåss för allas rätt att leva hela livet fullt ut. Det finns en mental diskriminering i dag”, sade Corazza Bildt.

ANNONS

”Det gäller att gå från ord till handling och vi hoppas att EU kan göra något kraftfullt”, sade Kristdemokraternas Michaela Hollis.

Blandat på puben

Dick Erixon, Sverigedemokraterna, såg attityder som det viktiga och jämförde, något oväntat, med hur britterna blandar generationer på charterhotell:

”Men britterna har ju sin pubkultur så det är ju blandat från början, i alla fall från den ålder då man får börja dricka öl.”

Läs mer:

John Mellkvist: Svenska seniorer arbetar – trots omfattande ålderism. News55

Ny FN-konvention för äldres rättigheter. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]