Ett växande problem för svenskar som går i pension är att de tar ut tjänstepensionen under en allt kortare tid. Det är förknippat med flera risker. Dagens PS har talat med Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minpension.se om en vanlig blunder som drabbar tusentals svenskar när de går i pension.
Råkar du begå denna vanliga blunder - efter att du gått i pension?
Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare rapporterat om de vanliga misstagen som riskerar att kosta dig tusenlappar i sänkt pension, om du exempelvis går i pension vid 65 istället för 66.
Det är en dröm som inte minst många chefer delar, som tycks anse att ansvaret väger tungt på axlarna.
MISSA INTE: Så många riskerar vanliga smockan: “Högre skatt, lägre pension”
Misstaget innan pension
Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på minpension.se.
“Om man går tidigt i pension blir månadsbeloppen lägre eftersom den pension man har tjänat in ska räcka under flera år. Ett års tidigare uttag resulterar ofta i sänkt pensionsutbetalning med 1500-2000 kr i månaden livet ut men det varierar beroende på hur stor inkomst man har”, säger han till Dagens PS.
Dagens PS skrev tidigare om misstaget, som kan kosta dig 1 500 kronor i månaden i lägre pension.
MISSA INTE: Misstaget som snart kostar dig 1 500 i månaden – i sänkt pension
Senaste nytt
Misstaget EFTER pension
Men det är inte bara när man bestämmer sig för att gå i pension som riskerar att bita en i svansen ekonomiskt.
Även hur du tar ut din pengar är du väl gått i pension riskerar att kosta dig. Det är allt vanligare att svenskar tar ut onödigt mycket tjänstepension på kort tid. Och det kostar på fler än ett vis.
Även om det är allt vanligare att svenskar tidsbestämmer sin tjänstepension, så vore det klokaste för de flesta skulle välja livslånga utbetalningar.
Stora skillnader i kunskap
“Det finns skillnader i kunskap och förutsättningar bland de som tar ut sin pension”, säger Dan Adolphson Björck till Dagens PS, och fortsätter:
“Givetvis känner man till att inkomsten minskar den dag tjänstepensionen upphör men man vet inte alltid vilka storheter det handlar om. Beslutet föregås inte av djupare analys eller research”, säger Adolphson Björck.
Glädjen avtar när pengarna tar slut
När man väl bestämt en uttagsperiod, exempelvis 5, 10 eller 15 år, så är man nöjd med det.
“Men glädjen avtar den dag pengarna är slut”.
Förutom att du behåller en rimlig nivå på dina utbetalningar om du tar ut pengarna som du sparat ihop i tjänstepension, så finns det ytterligare två andra skäl.
Det ena är att skatten blir lägre på lägre utbetalningar. Därför riskerar du inte att behöva skatta statlig inkomstskatt på dina pensioner om du brer ut dem över hela din livstid. Men den andra anledningen är svårare att se.
Åt den som har skall varda givet
Så länge du har kvar pengar på pensionskontot så kommer pengarna växa i takt med börsen eller, om du har traditionell försäkring, inflationen varje år. Det gör att du alltid kommer få lite mer pengar för varje år du väntar med att ta ut pengarna.
Men när pengarna i tjänstepensionen är slut så är de slut, berättar Dan Adolphson Björck.
“Det förekommer att pensionärer hör av sig till pensionsbolagen och Pensionsmyndigheten och uttrycker förvåning och besvikelse över att tjänstepensionen är slut. Man minns inte alltid det beslut som man fattade för bara några år sedan.”
Läs mer om ekonomi:
Så många riskerar vanliga smockan: “Högre skatt, lägre pension”
Misstaget som snart kostar dig 1 500 i månaden – i sänkt pension
Leasingdöden för bil när priserna stiger: Svenskarna slutar leasa
El: Då riskerar din räkning att bli jättedyr: Sju smarta tips
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.