Dagens PS

Prognos om högre pension gäller inte alla

En prognos som säger att framtida pensionärers förväntade pension ökade förra året ska kanske inte tas bokstavligt
En prognos som säger att framtida pensionärers förväntade pension ökade förra året ska kanske inte tas bokstavligt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 feb. 2024Publicerad: 01 feb. 2024

Enligt en rapport ökade framtida pensionärers förväntade pension med två procent 2023, jämfört med året innan, men det kommer inte stämma för alla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Min Pension tar varje år sedan 2016 fram Kompensationsgradsrapporten med prognoser för framtida pensionärers pensioner.

Förväntad ökning

Rapporten visar skillnaden mellan den sista lönen och den första pensionsutbetalningen och baseras på pensionsprognoser som användare gjort på Min Pension.

Min Pension har cirka 4,7 miljoner registrerade användare och Kompensationsgradsrapporten 2023 baseras på cirka 244 000 individers pensionsprognoser.

För alla pensionsprognoser som gjordes av Min Pensions användare under 2023 är medianen av förväntad kompensationsgrad 69 procent om de tar ut sin pension vid riktåldern.

Den förväntade kompensationsgraden har ökat med två procent sedan 2022 enligt 2023 års kompensationsrapport.

Enligt Min Pension beror ökningen från 2022 på ökade inbetalningar till tjänstepensionerna.

ANNONS

Senaste nytt

Den totala pensionen

I genomsnitt ökade tjänstepensionen med 1,8 procent under 2023, jämfört med 2022. Den sammanlagda inkomst- och premiepensionen har dock bara ökat med drygt 0,3 procent.

ANNONS

SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson menar att det är viktigt att förstå att prognoserna i Kompensationsgradsrapporten bygger på den totala pensionen.

Hon tycker att rapportens resultat visar på hur viktig tjänstepensionen är för den totala pensionen.

Hon påtalar även att det är viktigt att tänka på att prognosen har utgått ifrån riktåldern som uttagsålder, vilket inte kommer bli fallet för alla.

“Med andra ord bör man ta siffran 69 procent med försiktighet tills vidare, och snarare kalkylera med en något lägre kompensationsgrad”, säger hon till Senioren.

Riktåldern räcker inte

Om man ser 75 procent av slutlönen som en rimlig pension kommer arbete fram till riktåldern inte räcka. Anna Eriksson tycker därför att pensionsavsättningarna måste höjas.

Hon tycker att det behövs en debatt om huruvida riktåldern räcker till för att nå upp till rimliga pensioner och om förhållandet mellan allmän pension och tjänstepension.

Det är, enligt henne, en brist att Kompensationsgradsrapporten bara tittar på pensionen vid pensionering eftersom det inte ger en representativ bild.

“Om man enbart tittar på vad pensionen blir i starten kan man lätt underskatta behovet av en god pension hela livet. Vi skulle gärna se mått som också bedömer pensionen på 10, 15 och 20 års sikt”, säger hon till Senioren.

ANNONS

Läs mer: De största förlorarna på vab Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS