Dagens PS

Pensionssystemets eldsjälar: Politikerna petar för mycket

pensionssystem
Både Bo Könberg (fp) och Ingela Thalen (s) – som drev fram dagens pensionssystemet – uttrycker oro över politikernas snabbt framkastade förslag som rubbar deras reform. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 sep. 2022Publicerad: 26 sep. 2022

Både Bo Könberg (fp) och Ingela Thalen (s) – som drev fram dagens pensionssystem – uttrycker oro över politikernas snabbt framkastade förslag som rubbar deras reform.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En fempartiuppgörelse la grunden för det pensionssystem som fortfarande utgör grundbulten till våra pensioner.

Året var 1994 och året därpå var det en realitet.

“Vi byggde ett rättvist system som hittills har visat sig vara rätt så stabilt och fram tills för två år sedan har det har fungerat väl. Men nu är jag bekymrad”, säger Bo Könberg, folkpartist och en av dem som var med då, till Tidningen Näringsliv, TN.

I likhet med Ingela Thalén, som var med och tog fram pensionsreformen från Socialdemokraternas sida, anser Könberg att politikerna under våren tävlat om lägga fram förslag som skakar pensionssystemet i dess grundvalar.

De med lägst pension skulle få det bättre och partierna på vänsterkanten la fram sitt förslag – V, S och MP alltså – och högerpartierna kontrade med höjd garantipension och bostadstillägg.

Där till ville oppositionen sänka skatten för pensionärer med låg pension och som arbetat.

“Båda förslagen kritiserades för att vara för kortsiktiga och för att gå emot grundprinciperna i det svenska pensionssystemet”, skriver TN och pekar på att förslagen stod i strid med livsinkomstprincipen i pensionssystemet.

Regeringens förslag röstades sedan ner i riksdagen och beslut togs om att höja nivån i garantipensionen och även bostadstillägget.

Samtidigt har respektavståndet minskat, slår Bo Könberg fast även om han tycker att det senare pensionsförslaget från oppositionspartierna var bättre än regeringens, MP:s och V:s.

ANNONS

Det ska sägas att pensionsgruppen i riksdagen aldrig accepterat de förslag som presenterats, vilket inte vill säga lite.

Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot och Moderaternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, sällar sig till kritikerna och understryker vikten av ett “långsiktigt, stabilt och förutsägbart” pensionssystem.

Att inför ett val eller under en mandatperiod ägna sig åt att kortsiktigt samla politiska poäng är inte särskilt klädsamt, anser hon och betonar att den tidigare pensionsöverenskommelsen från mitten av 1990-talet måste värderas högre än så.

I slutändan är det pensionerna och ytterst pensionärerna som blir förlorare då systemet vacklar i sina fundament, resonerar hon.

Ingela Thalén, som satt i Socialdemokraternas verkställande utskott när det begav sig och var ordförande i arbetsmarknadsutskottet, dessutom socialminister under en period, säger med eftertryck i TN-artikeln hur betydelsefullt det är att pensionssystemet “vårdas”.

Det har nu funnits över 25 år och är i den meningen unikt som politisk uppgörelse, inflikar Bo Könberg och Ingela Thalén slår fast att det är systemets långsiktighet som gjort att det överlevt.

Läs mer: Mer pengar till pensionen med ny regering

Läs även: Pensionärer får mer pengar vid årsskiftet

Missa inte: Expert: Höjd garantipension slag i luften

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]