Dagens PS

Pensionsmyndighetens radikala idé: "Slopa bostadstillägget"

pension Pensionsmyndigheten pension
Pensionspyramiden håller på att tippa över. Pensionssystemet måste göras om, anser Pensionsmyndighetens anaylschef Ole Settergren. Foto: Pensionsmyndigheten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022

Systemet är för krångligt, och utfallet blir orättvist från pension till pension, anser Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten. Nu vill myndigheten själv se alternativ.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“En radikal förändring”.

Så kallar Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, det som behövs för att lösa knutarna i det svenska pensionssystemet.

En enda krånglig soppa

I nuläget får pensionärer ofta fyra olika grundskydd som ska minimera risken för ekonomisk fattigdom för pensionärer. Systemen utgör ett krånglig soppa som innebär lägre ersättning för de som behöver det, och dyra utgifter för staten som ska administrera systemen.

Missa inte: Miljonärer får garantipension

Dessutom tillkommer ett nytt tillägg i år, som inte funnits tidigare. Det heter inkomstpensionstillägg och ska ge ett ytterligare skydd för de som arbetat länge i Sverige med låg lön och därför inte tjänat ihop en särskilt bra pension. Skillnaden mellan detta tillägg och garantipensionen är hårfin för de oinvigda – förutom att beloppet är lägre.

Tillägget kan betalas ut på mellan noll och 600 kronor.

Och faktum är att även Pensionsmyndigheten själv, vars jobb är att administrera systemen, tycker att de kan slås ihop.

ANNONS

Senaste nytt

Miljonärer får de fattigas pension

ANNONS

I dagarna rapporterades exempelvis att även miljonärer och höginkomsttagare får ta del av garantipensionen, som i huvudsak är tänkt att fungera som en sorts socialbidrag för fattigpensionärer. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.

Därför undersöker man nu att ta bort bostadstillägget helt och baka in förmånen i garantipensionen:

“Utgångspunkten för detta exempel är att förenkla och samtidigt tydligare utgå från ett mål om att så lång det är möjligt motverka relativ ekonomisk fattigdom bland pensionärer”.

Kan leda till lägre pension

En förenkling av pensionssystemet tar dock också en hel del arbete, och som med mycket annat kostar det skattebetalarna en hel del pengar. Och det kan behöva betalas med lägre pensioner.

“Det är inte möjligt att åstadkomma ett betydligt enklare grundskydd utan en prislapp i form av högre kostnader för staten eller lägre förmåner för vissa individer. En radikal förändring av grundskyddet får också betydande sådana konsekvenser” skriver Ole Settergren i rapporten.

Tre radikala alternativ

För bostadstillägget redogör Pensionsmyndigheten i rapporten som släpptes i dagarna, för tre alternativ:

Det första alternativet skulle innebära att man gör om bostadstillägget till ett konsumtionsstöd där beräkningen för ersättningen sker oberoende av boendekostnad.

ANNONS

Det andra alternativet skulle betala ut bostadstillägget utan hänsyn till eventuell förmögenhet (med möjligt undantag för fritidshus och fastigheter).

Det tredje alternativet skulle innebära att det särskilda bostadstillägget slopas helt.

Läs mer om pension:

Miljonärer får garantipension

3 300 svenska pensionärer fick sin pension raderad i år

Majoriteten jobbar inte längre ihop sin pension

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS