Dagens PS

Pensionsmyndighetens innehav i krisande fastighetsbolag

Svenska Fribrevsbolagets grundare Mattias Fellenius, han tycker att Pensionsmyndigheten varit slapp
Svenska Fribrevsbolagets grundare Mattias Fellenius, han tycker att Pensionsmyndigheten varit slapp. (Foto: Svenska Fribrevsbolaget)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Två pensionsexperter kritiserar hur Pensionsmyndighetens traditionella försäkring redovisar sin så kallade fastighetsinvestering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndighetens traditionella försäkring hade nästan 46 procent av sina placeringar i aktier den sista mars, 51 procent var placerat i räntebärande tillgångar och drygt 3 procent i fastigheter, det skriver Privata Affärer.

Svenska Fribrevsbolagets grundare Mattias Fellenius reagerar dock på det Pensionsmyndigheten redovisar som en fastighetsinvestering.

Det är nämligen inte en direktinvestering i fastigheter utan ett aktieinnehav i krisande Heimstaden Bostad.

Mattias Fellenius tycker det känns ganska slappt och menar att en direktinvestering hade varit fördelaktigare.

“Köpt grisen i säcken”

Den oberoende pensionsexperten Nils Bacos håller med.

“Att köpa aktier i ett fastighetsbolag går inte rakt av att jämföra med att äga fastigheter direkt. Just i det här fallet verkar Pensionsmyndigheten också ha köpt grisen i säcken”, säger han till Privata Affärer.

Han syftar på krisrubrikerna om Heimstaden Bostad.

Pensionsmyndigheten har, mellan 2021 och 2023, investerat nästan 2,7 miljarder kronor i stamaktier och preferensaktier i Hemstaden Bostad, enligt myndighetens årsredovisning 2023 är de värda 2,3 miljarder.

ANNONS

Enligt Ole Settergren, Pensionsmyndighetens analyschef, beror klassificeringen av tillgången på att Heimstaden Bostad inte är noterat och att myndigheten därför ser det som ett separat tillgångsslag.

Han säger att de så klart har följt stormen kring bolaget, att det är en mindre investering för myndigheten som hittills inte varit så lyckad, men att de är långsiktiga, det skriver Privata Affärer.

“Pensionssystemet lider av pyspunka”

När det nu 30 år gamla pensionssystemet sjösattes sades det att det skulle hålla till nästa istid, men systemet har stora problem.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]