Pensionsmyndigheten slår tillbaka på uppgiften om att informationen till pensionärer som nu förlorar stora belopp är usel. “Vi mörkar inte”, säger pressekreteraren Johan Andersson.
Pensionsmyndigheten: Vi har inte mörkat
Mest läst i kategorin
Det står var och en fritt att byta från fondförsäkring i sin premiepension till traditionell försäkring, men i och med en låg konsolideringsgrad förlorar nu pensionärerna betydande belopp.
Nio procent av värdet i avkastningen försvinner som förhållandet ser ut i dagsläget.
Interna kritiken hård
Det här uppger Svenska Dagbladet – som Dagens PS rapporterat om – där en anställd på pensionsmyndigheten uttalar sig anonymt och säger att “man skäms” över att informationen inte är mer tydlig kring detta till berörda pensionärer.
Men Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, tillbakavisar i en intervju med Dagens PS anklagelsen om att pensionärerna inte informeras.
“Vi skriver på flera ställen på vår hemsida, ‘tänk efter före, du kan inte byta tillbaka’, så vi mörkar inte”.
Men dina egna kollegor skäms uppenbarligen över att informationen är så knapphändig, vad säger du om det?
“Jag har själv pratat med kollegor som tycker att vi ska reallokera, men det är inte självklar materia”, säger Johan Andersson.
Det han syftar på med “reallokera” är en återställning eller ett återtag av den så kallade konsolideringsgraden till 100.
I dag är nivån på konsolideringsgraden 92 men den borde åtminstone ligga på 95 för att pensionärer som byter ut sin fondförsäkring i premiepension till traditionell försäkring inte ska förlora pengar.
Nästan en halv miljard i förluster
SvD berättar att 12 000 pensionärer från maj till oktober gjort flytten och förlorat 39 000 kronor i framtida avkastning på sitt sparkapital som uppges ha varit 432 000 kronor i snitt.
Totalt rör det sig om 470 miljoner, nästan en halv miljard kronor, som pensionärerna gått miste om.
Johan Andersson håller med om att det är ett stort belopp som gått förlorat för pensionärerna.
“De stora talen kommer av att det är många personer det handlar om”, säger han samtidigt.
Pensionsmyndigheten får gå ut med information men inte ge råd.
“Vi är inte utbildade för rådgivning i finansiella produkter, men det är inte så att vi smyger med det här”, understryker Johan Andersson och tillägger att Pensionsmyndigheten pratar med pensionärer och inbjuder till alternativa placeringsvägar.
“Men vi kan inte tvinga någon, och vi vet inte på vilka bevekelsegrunder de gör sina val, eller om den framtida avkastningen.”
Ni har gjort ett förtydligande på er hemsida, men detta skedde efter vad jag förstår efter medieuppmärksamheten.
“Den justeringen gjordes innan SvD skrev om det”, hävdar Johan Andersson.
Dock visste pensionsmyndigheten i det läget redan om att saken skulle få utrymme i media.
Johan Andersson förklarar att Pensionsmyndigheten kan återställa konsolideringsgraden till 100, det vill säga förhållandet mellan de totala tillgångarna i försäkringen och det samlade värdet på pensionärernas konton.
Men det skulle innebära att nytillkomna pensionärer som gör fondförsäkringsvalet blir vinnare, samtidigt som de som gjort valet tidigare blir förlorare.
“Då kan man diskutera rättvisan i det med, så det är inte superenkelt med raka beslutsvägar, det kräver mycket eftertanke.”
Så det är inte aktuellt då?
“Ett sådant beslut är inte taget, nej. Och konsolideringsgraden kan även återställas genom marknadens försorg”, framhåller Johan Andersson på Pensionsmyndigheten och syftar då på hur börsen går.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.