Dagens PS

Pensionen: De nya reglerna och misstagen som kan kosta dig tusenlappar

Varning för pensionen
I veckans nyhetssvep om pensionen uttalar sig bland annat Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta. (Foto: Canva, Pensionsmyndigheten, Alecta)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 02 feb. 2025Publicerad: 02 feb. 2025

Flera stora förändringar i pensionssystemet, som påverkar din pension, är på väg att träda i kraft, samtidigt som varningar höjs för missar som kan bli dyrköpta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen vill avskaffa statliga AP-fonder, riktåldern för pension höjs och experter larmar om en pensionsmiss som kan kosta svenskar upp till 30 000 kronor om året.

Här är de viktigaste nyheterna du behöver ha koll på denna vecka.

Regeringen skrotar AP-fonder – ska spara miljarder

En av veckans mest uppmärksammade nyheter är att regeringen planerar att avskaffa två av de statliga AP-fonderna för att minska kostnaderna och effektivisera förvaltningen av pensionskapitalet​.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) menar att sammanslagningen av fonderna kan spara in hundratals miljoner kronor varje år, vilket på sikt kan innebära miljardtillskott för pensionärerna skriver E55

Samtidigt höjs gränsen för hur mycket av fondernas kapital som får placeras på Stockholmsbörsen, från 2 till 3 procent​.

ANNONS

Senaste nytt

Nya regler: Riktåldern höjs – färre kan gå i pension vid 65

Från och med 2026 införs en riktålder i pensionssystemet, vilket innebär att pensionsåldern höjs successivt i takt med att medellivslängden ökar​. I dag är riktåldern 66 år, men den höjs till 67 år nästa år och kan fortsätta att justeras uppåt.

För de som är födda efter 1967 kan riktåldern till och med nå 70 år. Detta innebär att den som planerar att gå i pension tidigt kan behöva tänka om, då lägre pensioner blir en konsekvens av längre livslängd​ förklarar Privata affärer

ANNONS

Dyr pensionsmiss kan kosta 30 000 kronor per år

Experter varnar nu för en allvarlig fälla i pensionsplaneringen – det så kallade ”skatteglappet”​. Många som går i pension vid 64 eller 65 år missar att det förhöjda grundavdraget, som innebär lägre skatt på pensionen, inte börjar gälla förrän vid 67 års ålder.

Det kan innebära en skatteförlust på upp till 30 000 kronor per år. Joel Stade, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation (PRO) beskriver för TT att systemet är orättvist utformat och efterlyser en politisk lösning​

Att gå i pension vid 65 kan kosta 4 800 kronor i månaden

En analys från Alecta visar att pensionen kan minska med flera tusenlappar i månaden om man går i pension vid 65 istället för att arbeta vidare till riktåldern​.

En undersköterska med en slutlön på 30 000 kronor riskerar att förlora 4 800 kronor i månaden, medan en ekonom med en slutlön på 50 000 kronor kan förlora hela 5 500 kronor per månad. ”Det syns verkligen i plånboken,” säger pensionsexperten Staffan Ström på Alecta​ i News55.

Så kan du undvika pensionsfällorna

För att inte hamna i ekonomiskt trångmål efter pensionen rekommenderar experter att arbeta längre eller att planera uttagen av pensionen noggrant​.

En strategi kan vara att ta ut pensionen gradvis och kombinera den med deltidsarbete. ”Att jobba lite längre är den mest effektiva metoden för att höja pensionen,” säger Staffan Ström​.

ANNONS

Ett annat tips är att använda sig av verktyget Uttagsplaneraren på minpension.se, där man kan simulera olika scenarier och se hur pensionen påverkas av när och hur man väljer att ta ut den​.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS