Det kommer en god nyhet från årsskiftet för de som nått pensionsåldern men ännu inte helt vänt arbetslivet ryggen. Då kommer du själv lättare kunna välja mellan arbete och pension, berättar Alectas pensionsekonom Staffan Ström.
Pension 2025: Efterlängtad förändring för tjänstepension efter nyår
Mest läst i kategorin
Ju senare i livet du tar ut din tjänstepension, desto mer har den vuxit till sig genom ränta-på-räntaeffekten. Så är det i de flesta fall åtminstone.
MISSA INTE: Sparekonom: Det ska du tänka på med ISK – gäller från nyår
Pension 2025
Men när du väl börjat ta ut din tjänstepension så är det inte bara svårt att sluta. Det är faktiskt omöjligt. Du får inte sluta ta ut din tjänstepension innan fem år har gått från din första utbetalning. Det är ett gammalt system som kan kosta dig dyrt på mer än ett sätt.
Men från årsskiftet är det slut på de olyckliga omständigheterna.
Senaste nytt
Ekonomen har ordet
Dagens PS har talat med Alectas pensionsekonom Staffan Ström.
“Det här är riktigt bra och något vi på Alecta jobbat för i mer än 10 år”, säger han.
Alecta får ofta mejl och samtal från människor som efter något eller några år som pensionärer vill börja jobba igen, och då vill de att pausa sina tjänstepensionsutbetalningar. Detta för att spara pensionspengarna till framtiden. Men även för att undvika en onödigt hög skatt.
“Hittills har det konstigt nog varit olagligt att pausa sin tjänstepension, men nu blir det äntligen möjligt tack vare att politikerna ändrat i lagen”, berättar han.
Välja själv över sin pension
I slutet av oktober beslutades nämligen en reform som föreslås förändra situationen för många svenskar, så att de friare kan besluta kring hur de bör göra med sina surt förvärvade slantar.
Elisabeth Svantesson (M) är finansminister och sade så här inför beslutet:
“Sveriges pensionärer ska själva kunna välja hur de vill lägga upp sin pension. Regeringen möjliggör nu ett mer flexibelt uttag av tjänstepensionen. Nu blir det också viktigt att arbetsmarknadens parter och försäkringsföretagen tillsammans anstränger sig för att det även ska fungera i praktiken”, sade Elisabeth Svantesson på en pressträff i somras.
Ränta-på-ränta
Genom att stanna upp med sina utbetalningar kan leda till att sparandet växer tillbaka över tid med ränta-på-räntaeffekten. Dessutom får de flesta som arbetar nya inbetalningar på sin tjänstepension, vilket ger en ännu bättre pension när det väl är dags att ta ut pengarna igen.
Bjässarna dröjer
Lagändringen vinner laga kraft från den första januari 2025. Men för de allra flesta svenskar, som har kollektivavtalad tjänstepension med något av de stora facken, kan man få vänta betydligt längre.
Det har E55 skrivit om tidigare.
Skattesmällen: Stor förändring för din pension – Så påverkas du efter nyår
Gör sitt bästa
Staffan Ström på Alecta berättar att de hoppas kunna åtgärda så att så många som möjligt ska kunna ändra sin pension så fort som det bara går efter att lagändringen vunnit laga kraft efter årsskiftet:
“Det är en ganska liten förändring i lagtexten, men den får stor påverkan på pensionsbolagens IT-system, försäkringsvillkor, kundinformation och mycket annat”, säger han.
Och eftersom riksdagen fattade sitt beslut för bara några månader sedan är det nu väldigt kort om tid tills dess att den nya lagen börjar gälla.
“För vissa bolag kan det ta ett bra tag att få funktionaliteten på plats, men vi satsar på att vara igång vid eller bara kort efter årsskiftet”, avslutar Staffan Ström.
Läs mer om ekonomi:
Forskare: Många tar ut sin tjänstepension för snabbt
Bli rik: Genom att sänka din egen lön – experten reder ut
18 000 i Sverige blir av med sin pension till årsskiftet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.