Dagens PS

Orättvist låta barnen betala den höjda pensionen

Barnen och barnbarnen ska inte behöva tvångsspara ännu mer till pension, det menar Mikael Nyman, mannen bakom nyhetsbrevet Pensionsnyheterna
Barnen och barnbarnen ska inte behöva tvångsspara ännu mer till pension, det menar Mikael Nyman, mannen bakom nyhetsbrevet Pensionsnyheterna. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

Vilka konsekvenser höjd pension ger i framtiden diskuteras alldeles för lite när förslag för att höja pensionen för dagens pensionärer presenteras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har flera förändringar gjorts i pensionen och fler utreds, men det är missriktat att i sammanhanget inte tala om hur höjd pension slår mot dagens barn och unga, skriver Tidningen Näringslivet.

Det är Mikael Nyman, 66, som tycker så, han har bevakat pensioner i mer än 25 år och driver nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.

Enligt honom är det stor risk att de yngre generationerna får betala om detta inte diskuteras, han säger att den allmänna pensionen är som ett kedjebrev som skickas vidare till kommande generationer.

Tvångsspara

Om de förslag för att höja den inkomstgrundade pensionen som nu utreds av regeringen blir verklighet kommer yngre generationer få betala en del av notan.

En utredning ska studera konsekvensen av höjd pensionsavgift som betalas via arbetsgivaravgiften, från 17,21 till 18,50 procent.

Mikael Nyman tycker att både pensioner och räntor nu är på en naturlig och rimlig nivå och ifrågasätter varför hans barn ska betala 18,50 procent av lönen när han bara betalat 17,21 procent.

“Man måste ställa sig frågan om pensionärerna verkligen har så lite pengar att vi under våra arbetsliv måste tvångsspara ännu mer till pension”, säger han till TN.

Han menar också att det minskar löneutrymmet när kostnaden läggs på arbetsgivaren och tycker att det är djupt orättvist. Enligt honom är det mycket de som går i pension nu har tjänat på.

ANNONS

Missriktat

De som nu är pensionärer köpte bostäder när priserna var låga och kunde dra av det mesta av sina bolåneräntor. De har också gynnats av de låga räntorna de senaste 15 till 20 åren.

Dessutom har tjänstepensioner och obligationsportföljer ökat kraftigt och fram till för ett par år sedan var reallöneökningarna rekordstora.

“Att skicka pengarna till den generation som har fått surfa på den här vågen de senaste åren är helt missriktat. De unga ska verkligen inte behöva betala mer när de har köpt föräldragenerationens dyra villor och belånat sig upp till skorstenen”, säger Mikael Nyman till TN.

Den höjda pensionsåldern ger högre pension

Den höjda pensionsåldern gör att pensionen ökar och i och med att fler höjningar av pensionsåldern är på gång kommer vår pension öka ytterligare.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]