Dagens PS

Northvoltskrisen: Svenska pensionsmiljarder i fara 

Northvolt – Svenska pensionsmiljarder i fara
Flera pensionsförvaltare har investerat miljarder i Northvolt (Foto: TT/Montage)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Problemen fortsätter hopa sig för Northvolt – något som påverkar flera av landets största pensionsförvaltare. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den stora svenska batteritillverkaren Northvolt är ett bolag i kris. Olycksdrabbade fabriker, nedbantad personalstyrka och obetalda fakturor hos Kronofogden har diskuterats livligt på senare tid. 

Som om det inte vore nog, står även svenska pensionspengar på spel. Detta då bland annat AP-fonderna, pensionsbolagen AMF och Folksam har investerat miljarder i företaget. 

Miljarder på spel

Totalt har de statliga AP-fonderna satsat cirka 6 miljarder kronor i Northvolt – en investering som gjordes med förhoppning om att det skulle ge hög avkastning. 

Pensionsbolaget AMF har i sin tur gått in med 2 miljarder. 

Men nu, när även Volkswagen – Northvolts största ägare – befinner sig i en egen ekonomisk kris, växer osäkerheten kring bolagets framtid. “När huvudägaren svajar blir det panik i systemet”, skriver Sveriges Radio

Pensionsbolagen själva är dock tysta. Ingen av dem vill kommentera investeringen, utan påpekar att de följer utvecklingen och att de har en löpande dialog med Northvolt. 

ANNONS

Senaste nytt

Hur påverkas pensionspengarna?

Även om pengar kan gå förlorade, ser det inte ut som att svenska pensionssparare behöver oroa sig. 

ANNONS

Experter lugnar oroliga sparare med att de aktuella investeringarna utgör en mycket liten del av pensionsfondernas totala kapital. Northvolt står för mindre än 0,5 procent av AP-fondernas kapital och cirka 0,3 procent av AMF:s förvaltade kapital. 

“Även om Northvolt-aktierna skulle bli helt värdelösa är det alltså ingen större fara för vare sig LO-medlemmarnas eller svenska folkets pensioner”, skriver Arbetet.se.

Ett nödvändigt risktagande?

Istället menar pensionsexperten Mikael Nyman att riskfyllda investeringar är nödvändiga för att kunna generera hög avkastning. Utan risk skulle avkastningen nämligen vara minimal. 

“Gör man bara trygga placeringar kommer de inte att växa mer än ekonomin i samhället i stort”, säger han till Arbetet, och tillägger: 

“Jag ser det som mycket osannolikt att någon av de svenska pensionsförvaltarna skulle behöva sänka garanterade pensioner på grund av det som händer i Northvolt”. 

Läs också:

Northvolt kallar personal och media till plötsligt möte. Dagens PS

Northvolts kris: Amerikansk lag bolagets sista hopp? Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]