Dagens PS

Flytta hit – bara 11 procent i skatt på pensionen

Det här landet i Sydeuropa är mest fördelaktigt för svenska låg- och medelinkomsttagare när de blivit pensionärer
Det här landet i Sydeuropa är mest fördelaktigt för svenska låg- och medelinkomsttagare när de blivit pensionärer. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 mars 2024Publicerad: 05 mars 2024

Det här är det skattemässigt förmånligaste EU-landet i Sydeuropa att flytta till efter pensionen för svenska låg- och medelinkomsttagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsexperten Fredrik Rundkvist förklarar i Aftonbladet vilket EU-land det är mest ekonomiskt fördelaktigt att flytta till efter arbetslivets slut för en elektriker och hans halvtidsarbetande hustru.

Fredrik Rundkvist menar att för svenska låg- och medelinkomsttagare är Frankrike det bästa landet att flytta till som pensionärer.

Det beror på att det svensk-franska skatteavtalet säger att alla delar av pensionen ska beskattas i Frankrike och där är skattesystemet progressivt, ju lägre inkomst, desto lägre skatt.

Enligt Fredrik Rundkvist får en genomsnittlig svensk pension i Frankrike bara 11 procents skatt. Gifta par sambeskattas dessutom, vilket är fördelaktigt för par med stora skillnader i inkomst.

Han menar att i andra omtyckta EU-länder, som Italien, Spanien och Portugal, blir skatten på genomsnittliga pensionsinkomster cirka 21 procent.

För att ta del av de franska skattereglerna måste pensionärerna dock göra Frankrike till sitt nya hemland och helt lämna Sverige, det skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Lär mer: Då kan du bli blåst på tjänstepensionen Dagens PS

Missa inte: Här finns jobbet som ger en årslön på 2 miljoner

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS