Dagens PS

LO kritiserar politikers arbete med pensionen

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin, i mitten, och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, till höger
I en debattartikel kritiserar LO, via ordförande Susanna Gideonsson, till vänster, förste vice ordförande Therese Guovelin, i mitten, och avtalssekreterare Torbjörn Johansson, till höger, Pensionsgruppens arbete med pensionssystemet. (Foto: Fredrik Sandin Carlson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 apr. 2024Publicerad: 08 apr. 2024

Politiker har äntligen reagerat på kritik mot orättvisa och låga pensioner, men de vill inte utreda hur vi kan få bättre pension, bara hur vi kan undvika att den blir sämre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Människor som arbetat hela livet förtjänar en pension de kan leva på och LO kommer inte stå bakom ett pensionssystem som inte fyller sin funktion.

Det skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson, förste vice ordförande Therese Guovelin och avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en debattartikel.

Bara drygt halva lönen

Dagens pensionssystem var menat att ge 60 procent av lönen i pension efter över 40 års arbete, men i dag får en person med ett LO-yrke bara drygt halva lönen i inkomstgrundad pension.

De som i dag är unga ser inte heller ut att kunna se fram mot en bättre pension om de arbetar ända till den ökande pensionsåldern.

“Låga pensioner skapar otrygghet och undergräver förtroendet för systemet. Det är lätt att peka ut var ansvaret för detta ligger. Pensionsgruppen, som finns till för att värna pensionssystemet, har inte säkrat de pengar som krävs för bättre pensioner i framtiden”, skriver debattörerna.

Pensionsgruppen är en blocköverskridande parlamentarisk arbetsgrupp som består av alla åtta riksdagspartier.

ANNONS

Senaste nytt

Ska utreda en gas

Det finns en broms i pensionssystemet, som omedelbart märks av för pensionärerna när tiderna är sämre.

ANNONS

Debattörerna menar att det tär på tilliten och att politikernas passivitet i pensionsfrågan ger stora politiska risker.

Pensionsgruppen har fram till nyligen inte föreslagit några regler för överskottsutdelning i goda tider, en så kallad gas, men ska nu utreda möjligheten att höja pensionerna med pensionssystemets överskott.

Sämre allmän pension skapar krav på särlösningar som riktade bidrag, debattörerna menar att det naturligtvis ska finnas ett fungerande grundskydd i pensionssystemet, men att modellen riskerar att vackla om undantagen blir norm.

De menar att oro för pensionen skapar missnöje och frustration och att LO än så länge står bakom nuvarande pensionssystem, men att de inte ser det som möjligt för LO att i framtiden stå bakom systemet, om det inte längre fyller sin funktion.

“LO kräver att utredningen ges ett tilläggsdirektiv att se över hur pensionsnivåerna kan förbättras, inte bara upprätthållas”, skriver debattörerna.

De menar att både nuvarande och framtida pensioner skulle förbättras, utan olika typer av särlösningar, om de överskott som uppstår i pensionssystemet används.

Höjd pensionsavgift

Debattörerna skriver vidare att pensionsavgiften behöver ökas och att LO föreslår att höjningen finansieras genom sänkning av den allmänna löneavgiften, en avgift som i dag går till statskassan och inte till löntagarnas ekonomiska trygghet.

De menar att tjänstepensioner inte får bli ett skäl för politikerna att hålla tillbaka den allmänna pensionen, den ska vara ett komplement till en stark allmän pension.

ANNONS

De skriver vidare att LO kräver att utredningsdirektivet om att ta hänsyn till förekomsten av kompletterande tjänstepension ska strykas.

Inga ska straffas med lägre pension för att de varit arbetslösa eller slitits ut på jobbet och debattörerna skriver att pensionsskyddet vid sjukdom och arbetslöshet och möjligheterna till omställning ska stärkas.

Susanna Gideonssons, Therese Guovelins och Torbjörn Johanssons debattartikel från LO har även publicerats i Dagens Nyheter.

Stöd från SPF Seniorerna

SPF Seniorerna ger LO starkt stöd i den kritik mot politikerna som uttrycks i debattartikeln, det skriver Senioren.

SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson tycker att LO:s debattinlägg är “utmärkt”.

“Vi instämmer i det mesta och ställer oss bakom kravet på att en höjd allmän pension för dagens och framtidens seniorer åstadkoms genom en omfördelning inom befintlig arbetsgivaravgift”, säger hon till Senioren.

SPF Seniorerna påpekar ofta att tjänstepensionen ska vara ett komplement och inte en räddningsplanka och tycker som LO att Pensionsgruppen därför bör bortse från tjänstepensionerna när avgiftsfrågan utreds.

Pensionsgruppens ansvar

ANNONS

“Vi instämmer också i att passiviteten i pensionsfrågorna måste upphöra. Politiken behöver inse att systemet inte levererar som det var tänkt och att ansvaret för den uppkomna situationen ligger tungt på Pensionsgruppens axlar”, säger Anna Eriksson till Senioren.

SPF Seniorerna menar att vare sig andra pensionsdelar, andra inkomsttyper eller arbete till den ökande riktåldern kommer fixa pensionerna.

Anna Eriksson anser att det i stället krävs högre avsättningar som stärker den allmänna pensionen både för dagens och för framtidens pensionärer, samt löpande översyner av systemet.

“Som LO tar upp så krävs det då en dialog mellan civilsamhälle, arbetsmarknadens parter och politiker”, säger hon till Senioren.

Pensionen kan höjas med 2 600 i månaden

Folksam har räknat fram ett alternativ som skulle höja den allmänna pensionen rejält utan att påverka statens finanser negativt eller öka kostnaderna för arbetsgivare och anställda.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]