Dagens PS

Okända regeln som påverkar din garantipension

En kvinna läser i sin mobil. En regel säger att de med garantipension får mindre om de tar ut sin allmänna pension innan 66.
Om du har rätt till garantipension kan en relativt okänd regel göra att du förlorar pengar om du tar ut din allmänna pension innan du fyllt 66. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

För dig som är berättigad till garantipension finns en relativt okänd regel som kan sänka pensionen extra mycket – om du börjar ta ut den innan du nått riktåldern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som tar ut sin pension tidigare än riktåldern, som nu är 66 år, kommer varje månad få lägre pension, det vet vi.

Garantipension

För dem med garantipension kan pensionen dock sänkas ännu mer om de tar ut sin allmänna pension innan de fyllt 66, det framgår av en ny rapport från SPF Seniorerna.

Garantipensionen skapades som ett grundskydd för dem som har låg eller ingen inkomstgrundad allmän pension. 

Från och med i år måste du ha fyllt 66 får att kunna få garantipension och den ger som mest 11 603 kronor i månaden för ogifta och 10 505 kronor för gifta.

Ogifta personer med inkomstgrundad pension på upp till 17 655 kronor i månaden och gifta med upp till 15 988 kronor i månaden, kan få en del garantipension som utfyllnad.

ANNONS

Senaste nytt

Berör många

För dem som börjar ta ut sin allmänna pension innan de nått riktåldern 66 kan garantipensionen dock bli mycket lägre.

Garantipensionen utgör ofta ett komplement till inkomstpensionen och numer får 57 procent av alla pensionärer garantipension utbetald, i början av 2022 var andelen 30 procent.

ANNONS

I dag får tre av fyra kvinnliga pensionärer och strax över en av tre män garantipension utbetald.

Medelbeloppet för den utbetalda garantipensionen är i år 2 440 kronor, år 2022 var medelbeloppet 1 800 kronor.

Den okända 66-årsregeln för beräkning av garantipensionensom som kan sänka pensionen för pensionärer med garantipension berör alltså väldigt många pensionärer.

66-årsregeln

Garantipensionen prövas mot den inkomstgrundade allmän pensionen. 

66-årsregeln innebär att när garantipensionen beräknas vid pensionsuttag innan 66, beräknas inkomstpensionen fram som om pensionsuttaget hade påbörjats vid 66 år. 

Det gör att den fiktiva inkomstpensionen i beräkningen blir högre än den faktiskt är, vilket leder till att garantipension blir lägre än den skulle ha blivit om den faktiska utbetalade inkomstpensionen hade legat till grund för beräkningen. 

Räkneexempel

“För personer födda 1958 med slutlöner på 30 000, 34 000 respektive 38 000 kronor och 40 års arbetsliv bakom sig blir effekterna av 66-årsregeln betydande”, skriver SPF Seniorerna i sin rapport.

ANNONS

“När pensionsuttag sker vid 63, 64 och 65 år medför 66-årsregeln mellan 300 och 900 kronor lägre pension efter skatt varje månad”, fortsätter de i rapporten.

På ett år ger det här förluster på mellan 3 800 och 10 600 kronor efter skatt. Skillnaderna i SPF Seniorernas räkneexempel beror på slutlönen och vid vilken ålder pensionen börjar tas ut.

Ju tidigare pensionen börjar tas ut, desto större blir den negativa effekten.

Den här negativa effekten av 66-årsregeln finns kvar på pensionen livet ut och på 20 år blir förlusten mellan 75 000 och 212 000 kronor efter skatt.

Pension: Lönar det sig att jobba ett år extra?

För låg- och medelinkomsttagare är det effektivaste sättet att få högre pension inte längre att jobba ett år extra.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]