Dagens PS

Låginkomsttagare tjänar mer som pensionärer

Medelinkomsttagare som är pensionärer får 90 procent av den lön de hade vid 60 när de är 67, det visar en ny studie
Medelinkomsttagare som är pensionärer får 90 procent av den lön de hade vid 60 när de är 67, det visar en ny studie. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 feb. 2024Publicerad: 06 feb. 2024

Vid 67 års ålder får medelinkomsttagare som nu är pensionärer 90 procent av den lön de hade när de var 60, låginkomsttagare får till och med mer än de fick vid slutet av sitt arbetsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alecta har analyserat deklarerade inkomster från alla svenskar som är över 55. De fokuserade på pensionärer födda 1954 och jämförde deras inkomster vid 67 års ålder med det de tjänade när de var 60.

Högre inkomst vid 67

Analysen visar att vid 67 års ålder får medelinkomsttagare 90 procent av sin tidigare inkomst.

Enligt studien har de som i 60-årsåldern var låginkomsttagare till och med högre inkomst vid 67, de får i genomsnitt 116 procent av den inkomst de hade när de var 60.

Höginkomsttagare får dock endast 90 procent av sin tidigare inkomst.

I sin studie har Alecta inte bara räknat med pensionen, utan tittat på alla de äldres inkomster. Det gör att studien visar hur mycket pengar de äldre faktiskt tjänar.

ANNONS

Senaste nytt

Mildra debatten

Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta säger att studien visar två saker:

Dels att en typisk 67-åring totalt har cirka 90 procent av den inkomst han eller hon hade vid 60 års ålder, dels att det ibland negativa tonläget i pensionsdebatten kan tonas ned genom att titta på helheten.

ANNONS

Äldres inkomster består nästan alltid av mer än bara den allmänna pensionen och de som diskuterar pensionen tittar ofta bara på just den allmänna pensionen.

“Medan de flesta studier som gjorts bara ser till rena pensionsinkomster mäter vi i den här studien vad som totalt sett landar i pensionärernas plånböcker efter skatt. Då framträder en delvis ny bild av de äldres ekonomi”, säger han i ett pressmeddelande.

Summan skiljer sig

Över 90 procent av alla anställda i Sverige har tjänstepension, dessutom får 70 procent av alla pensionärer någon form av skattefinansierad förmån, utöver den allmänna pensionen, alltså bidrag eller annat ekonomiskt stöd.

“Tittar vi på hela det system som bidrar till äldres inkomster, ur låg-, mellan-, respektive höginkomsttagares perspektiv ser vi att alla inkomstgrupper får cirka 90 procent eller mer av sin tidigare inkomst vid 67 års ålder”, säger Fredrik Palm, produkt och analyschef på Alecta, i pressmeddelandet.

Han förklarar att det som främst skiljer dessa pensionärer åt är hur stor del av den totala inkomsten som kommer från den allmänna pensionen, tjänstepension och övriga inkomster, samt hur mycket pengar de får.

Den summa de får skiljer sig mycket mellan de olika inkomstgrupperna och han menar att den skillnaden inte beror på pensionssystemet utan på arbetslivet, eller på “icke-arbetslivet”.

Fredrik Palm förklarar att låg pension exempelvis kan bero på långa perioder utan deklarerade inkomster, deltidsarbete eller anställningar utan tjänstepension.

Läs mer: Prognos om högre pension gäller inte alla Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]