Vissa vill ge sin pension till sin familj, utifall man inte lever länge nog att dra nytta av den. Men kan man det? Ja och nej, visar det sig.
Kan jag ge bort min resterande pension när jag dör?
Mest läst i kategorin
Pensionen består av minst två olika delar – allmän pension och tjänstepension. Dessutom har många ett tredje, privat sparande på exempelvis ISK-konto eller något annat listigt ställe. De sistnämnda pengarna får man såklart göra hur man vill med.
Med allmän pension och tjänstepension är det snårigare, men vi reder ut det:
MISSA INTE: Deltidsarbete kan kosta dig 10 000 i pension – varje månad
Allmän pension
Den allmänna pensionen består dels av den statliga pensionen, som motsvarar ett visst belopp motsvarande vad man tjänat i lön under sitt yrkesliv. Den delen kan man inte lämna ut till någon annan.
Trots att de allmänna pensionerna motsvarar miljontals kronor, som ska räcka under många år från det att man fyller 66 (eller motsvarande för framtida generationer, som kommer behöva jobba ännu längre), så kan de inte tas ut av någon annan person än den som tjänat in pengarna.
Pensionsexperten Kristina Kamp berättar varför, i Expressen:
Senaste nytt
Själva vitsen
“Vitsen med pensioner är att de är försäkringar, ett skydd som ger dig något att leva av oavsett hur gammal du blir. Men det betyder också att alla andra ”försäkringstagare” ska kunna få del av dina pengar om du dör tidigare än din förväntade livslängd”, skriver hon.
Premiepension
Dessutom består den allmänna pensionen av premiepensionspengar – som placeras i fonder som man själv fått välja under livets lopp. Om man inte väljer någon fond så hamnar pengarna automatiskt hos AP7 Såfa, eller den sjunde AP-fonden.
Även premiepensionerna är låsta till den person som ska få pensionen, eftersom de också är en del av den allmänna pensionen.
Men man kan teckna ett efterlevandeskydd första gången man tar ut sin premiepension. Då avstår man från en del av sin premiepension, för att ens familj ska få pengarna som blir över när man själv inte finns kvar i jordelivet.
Man kan såklart också ta ut pengarna under en kortare period av livet. När man väl fått pengarna utbetalda kan man göra vad man har lust med dem, exempelvis ge dem till sina närstående. Men när premiepensionspengarna man tjänat in under sitt arbetsliv har betalats ut så får man inga fler.
Tjänstepensionen är jätteviktig
Till sist finns också tjänstepensionen.
För låginkomsttagare är den allmänna pensionen den viktigaste delen, eftersom den står för lejonparten av pensionsutbetalningarna.
Men för medelinkomsttagare är tjänstepensionen minst lika viktig och för höginkomsttagare är tjänstepensionen ofta en betydligt större del av pensionen än den allmänna pensionen.
Tjänstepension är en sorts lön som arbetsgivaren betalar till en pensionsfond istället för att betala ut i handen på arbetstagaren.
Påminner om premiepension
Det innebär att pengarna är dina, kan man säga. Men det kräver några extra steg:
De påminner om premiepensionspengarna eftersom du kan teckna ett efterlevandeskydd. Och de kan du också få utbetalda på kortare tid, förutsatt att du klarar dig utan dem efter några år när pengarna är slut.
“Lever man inte så länge så är det ju bra”, skriver pensionsexperten Kristina Kamp.
Men det blir mindre pengar till dig som pensionär. Om du nallar för mycket på både tjänstepensionen och premiepensionen för att ge till dina efterlevande, så kan det bli tufft att klara sig ekonomiskt när pengarna är slut och du lever längre än du hade räknat med.
Läs mer om pension:
Deltidsarbete kan kosta dig 10 000 i pension – varje månad
“Sänk matpriserna för seniorer”
Så måste du tjäna för att maxa din pension
Stämd och vräkt – laddade cykel i hemmet – huset fattade eld
Efter miljardfadäsen: FI slår till mot pensionsjätte
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.