Dagens PS

ISK-knep: Så kan du slippa höga skatten på din pension

pension
Pengarna kan gå till roligare saker än skyhög skatt, tycker Trifa Chireh. Foto: Länsförsäkringar, TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 18 nov. 2024

Vill du slippa 50 procent skatt på din pension? Då gör du bäst i att lyssna på Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, som vill sänka din skatt på pension med 30 procent med ett ISK-knep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många tar ut tjänstepensionen på kortaste tiden möjligt.

Men det är en fälla som kostar dig skjortan.

Det berättar Trifa Chireh som är pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Hon vill sänka din skatt med med hela 30 procent på din ålders höst.

MISSA INTE: Fem fällor för din pension: Så undviker du dem – expertens tips

“Onödigt hög skatt” på din pension

”För höginkomsttagare som vill maximera den disponibla inkomsten och undvika onödigt hög skatt är långvarig – 20 år eller livsvarig – utbetalning bäst”, säger Trifa Chireh till Dagens Industri.

Om du tar ut pensionen snabbt riskerar du att betala hela 47 procent i skatt, på grund av den statliga höginkomsttagarskatten.

Men med fiffiga knep kan du istället se till att skatta så lite som möjligt och garantera en god pension livet ut. Och det bästa sättet att sätta käppar i hjulet för dig själv och din egen pension är att inte ta ut pengarna på direkten.

ANNONS

MISSA INTE: Studenterna kan inte läsa, trots toppbetyg

ANNONS

Senaste nytt

Så undviker du hög skatt på din pension

Tjänstepension, månadsvis och i utbetalningshorisont. Ju kortare period, desto högre andel går till skatten. Uträkningen räknar med en inkomstförsäkring på 22 000 kronor i månaden utöver tjänstepensionen. Uträkning och bild: Länsförsäkringar Graf: Dagens PS

Om du har ett totalt tjänstepensionskapital på 14,7 miljoner kronor så kommer du över 5 års tid att ha betalat 7,5 miljoner i skatt. Men om du istället tar ut pengarna över 20 års tid så får du 780 000 kronor mer att leva för. Detta genom att din statliga skatt blir lägre.

Tar du istället ut pengarna över en livslång period så blir skatten ännu lägre. Då hamnar den på 31 procent istället för 47 procent.

Och det kan vara nödvändigt för att upprätthålla din levnadsstandard eftersom svenskarna blir allt äldre.

”Medellivslängden ökar och det är viktigt att säkerställa en hållbar ekonomi under hela pensionen, inte bara de första åren”, säger Trifa Chireh till tidningen.

Om du tar ut 245 000 kronor i månaden i tjänstepension så får du betala 125 000 kronor i skatt varje månad. Om du skjuter upp utbetalningarna över 20 år blir skatten istället 25 000 kronor i månaden.

Och över en livslång uttagshorisont blir det istället 23 000 kronor i månaden som du måste betala i skatt, enligt Länsförsäkringars uträkning.

ANNONS

Undvik skatten på ISK

Dessutom är skatten lägre om det får ligga kvar i din tjänstepension. Där är skatten ungefär 0,37 procent sett till 2024 års skattenivå. Det är mindre än hälften av andelen du skulle få betala om du tog ut pengarna och satte dem i ett ISK-konto eller i en kapitalförsäkring, exempelvis.

Då ska du ta ut din pension snabbt istället

Men om du har lägre inkomster och därför redan slipper betala statlig skatt, så kan det vara klokt att ta ut pengarna kvickt, menar hon.

”För vissa, där den totala pensionen hamnar under brytpunkten för statlig inkomstskatt, behöver korta uttag under fem år inte vara en dålig affär om pensionen därefter investeras i exempelvis ISK”, säger Trifa Chireh.

Läs mer om ekonomi:

Sparekonom: Det ska du tänka på med ISK – gäller från nyår

Oljechef jagas av myndigheter – skyldig 150 miljoner i skatt

Pension 2025: Efterlängtad förändring för tjänstepension efter nyår

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]