Dagens PS

Inflationen åt upp pensionsfonders avkastning

I Sverige och Finland åt inflationen upp pensionsfondernas avkastning förra året, trots att 2023 var ett starkt år på aktiemarknaden
I Sverige och Finland åt inflationen upp pensionsfondernas avkastning förra året, trots att 2023 var ett starkt år på aktiemarknaden. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Förra året var avkastningen på placeringar relativt stark, men svenska och finska pensionsfonder drabbades ändå hårt av inflationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny internationell jämförelse visar att inflationen i Sverige och Finland höll sig högre än i andra länder under 2023, det skriver IPE.

Inflationen försämrade

News55 skriver att under 2023 var den genomsnittliga inflationen i Sverige 8,55 procent och Finland var den 6 procent, något som kan ses i pensionsfonders avkastning.

Finlands Pensionsskyddscentral, PSC, har i en studie jämfört pensionsfonders avkastning i de nordiska länderna med andra länder, exempelvis Kanada, Nederländerna, Japan, Sydkorea och USA.

“Den nominella avkastningen var klart bättre än året innan. Men hos oss var inflationen högre än i många andra länder”, säger kontaktchef Mika Vidlund på PSC i ett pressmeddelande.

Studien fann att finska pensionsfonder på pappret nådde en genomsnittlig avkastning på 6 procent 2023.

Men, när hela årets genomsnittliga inflation räknades med sjönk avkastningen i faktiska termer till -0,2 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Sverige sämst

“Men riktningen är god. Under år 2023 minskade inflationen klart, och efter det svaga året 2022 var år 2023 starkt på aktiemarknaden, i synnerhet under det sista kvartalet”, säger Mika Vidlund i pressmeddelandet.

ANNONS

Det enda andra landet i studien som också fick negativ avkastning var Sverige, och svenska pensionsfonders avkastning var ännu sämre än de finska, -1,2 procent.

Den svenska buffertfonden AP6, som har specialicerat sig på kapitalplaceringar, fick den allra sämsta avkastningen i PSC:s jämförelse, -5,1 procent.

Norge och Japan

Världens tre största buffertfonder, norska SPU, japanska GPIF och sydkoreanska NPS, fick den bästa avkastningen. SPU och GPIF fick mer än 14 procents avkastning.

Norska SPU hade enligt PSC:s specialsakkunniga Antti Mielonen, cirka 70 procent av sina allokeringar i aktier, varav hälften i USA. Fonden gynnades direkt av det amerikanska AI-rallyt i techaktier.

Fonden är ett specialfall då den inte äger några inhemska aktier och den gynnades av att den norska kronan försvagades mot US-dollarn, vilket gav ökad avkastning på dollarinvesteringar.

Den japanska fonden GPIF:s goda avkastning kan förklaras med att japanska aktier var ett bra val och, enligt Nikkei 225-indexet var japanska aktiers avkastning över 30 procent.

Pensionsplaceringar är långsiktiga och det är mer meningsfullt att titta på avkastningen i ett längre perspektiv än på bara ett år.

Därför minskar höjd garantipension nyttan av att jobba längre

Vårt pensionssystem skapades för att vara inkomstgrundat så att du skulle få högre pension ju högre samlad inkomst du tjänat ihop under ditt arbetsliv.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]