Ett par sammanboende pensionärer som väljer att gifta sig kan få mycket mindre pension och i och med att allt fler gifter sig efter 65 är det många som drabbas.
Giftermål kan stå dig dyrt – om du är pensionär
Mest läst i kategorin
Om du väljer att bli sambo eller gifta dig som pensionär kan det påverka din pension mer än du kanske tror, det skriver Premiepensionsmyndigheten.
Det har myndigheten rätt i.
De senaste 25 åren har antalet pensionärer som gifter sig ökat med 360 procent, enligt Statistiska Centralbyrån gifte sig förra året gifte sig 2 986 personer över 65 år.
Många av de över 65 som gifter sig får mindre pension efteråt.
Straffades med lägre pension
En 74-årig pensionär skriver i en insändare i Göteborgs-Posten, att när hon gifte sig med sin 81-åriga sambo sedan åtta år, straffades de med sänkta statliga pensioner.
Hon skriver i insändaren att Pensionsmyndigheten hänvisar till Socialförsäkringsbalken som ingen har uppdaterat sedan 1914.
“Det största sveket för mig som kvinna är ändå att min pension, som naturligtvis är lägre än min makes, sänks mest. Varför är det ingen som ser över denna orättvisa?” Det skriver kvinnan i Göteborgs-Posten.
Fick 1 500 kronor mindre
Samma sak hände Karin Mattes, 66 och Jarmo Salokangas, 69 när de gifte sig efter 20 år som sambos.
Deras pensioner sänktes med 750 kronor vardera efter skatt, vilket ger dem 1 500 kronor mindre varje månad, skriver Aftonbladet.
Det här beror på reglerna för garantipensionen, som cirka 57 procent av alla pensionärer nu får del av.
De kände ålderdomliga reglerna utformades när äktenskap sågs som norm och man ansåg att gemensamma barn gjorde samboendet mer likt ett äktenskap.
Gammaldags syn
Reglerna grundar sig i att det är dyrare att leva ensam, så gifta och sambor får ett lägre belopp i garantipension än ensamstående.
Sambor som inte har gemensamma barn räknas dock som ensamstående, varför de får det högre beloppet, men om de gifter sig sänks genast beloppet.
Tilläggspensionen i det gamla ATP-systemet, som de som är födda 1953 eller tidigare har, gör också skillnad på sambor med och utan gemensamma barn.
Den som är sambo med någon de varit gift med räknas fortsättningsvis som sambo så det går inte att få tillbaka det högre beloppet genom att skilja sig.
“Både tilläggspensionen och garantipensionen är äldre konstruktioner med lite mer gammaldags regler än vad som gäller för exempelvis inkomstpensionen, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten till Aftonbladet.
Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna, tycker att eftersom garantipensionen är ett bidrag borde det vara hushållets inkomster som styr beloppet och inte parets civilstånd.
66-årsregeln ger orimligt stor effekt på pensionen
SPF Seniorernas förbundsordförande anser att 66-årsregeln undergräver pensionssystemets legitimitet och hon kräver förbättrad information.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.