Dagens PS

Färdiggnällt – svenska pensionärer rikare än du tror?

Enligt Alecta är svenska pensionärer rikare än du tror, stämmer det?
Enligt Alecta är svenska pensionärer rikare än du tror, stämmer det? (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 feb. 2024Publicerad: 07 feb. 2024

Enligt Alecta har Medelsvensson 90 procent av lönen kvar vid 67 års ålder. Något som tjänstepensionsbolaget tycker borde mildra det negativa tonläget i pensionsdebatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att beräkna alla inkomster pensionärer har, och inte bara den allmänna pensionen, har Alecta i sin analys kommit fram till att de flesta pensionärer faktiskt har en god ekonomi.

Förutom den allmänna pensionen har 90 procent tjänstepension och 70 procent har någon form av skattefinansierad förmån. Alecta har även räknat med eget pensionssparande.

Enligt Alectas studie har dagens 67-åringar 70 000 kronor mer om året än 67-åringar hade för tolv år sedan.

Studien visar även att varje årskull med pensionärer får högre inkomst än tidigare pensionärsårskullar.

Sluta gnälla om pensionen

“Det är dags att sluta upp med slentriangnäll över pensionen”, skriver Dagens Industri som menar att Alectas studie bekräftat att pensionen är bättre än sitt rykte.

Alla äldre har dock inte god ekonomi, men i stället för att klaga på låga pensioner bör åtgärder för att förbättra den vidtas.

Di anser att det framför allt är arbete som måste stimuleras och att det är fel att minska klyftan mellan garantipensionen och den pension som bygger på livslångt arbete.

I grupper som står utanför arbetsmarknaden måste sysselsättningen höjas och trenden med fler jobbonärer som jobbar deltid under pensionen bör förstärkas, här tycker Di att både staten och arbetsgivare kan hjälpa till med skattestimulanser och flexiblare inställning.

ANNONS

Trots att riktåldern är 67 vill de flesta sluta vid 65, att vissa tjänstepensioner stoppar inbetalningar vid 65 lockar inte till fler år på jobbet. Dessutom bör den allmänna pensionen ses över, skriver Di.

ANNONS

Senaste nytt

Konstiga jämförelser

Alla håller dock inte med Alecta om att deras rapport kan få ”det stundtals negativa tonläget i pensionsdebatten” att mildras.

Anna Eriksson, SPF Seniorernas pensionsexpert, tycker att Alecta gör konstiga jämförelser och är kritisk till deras sätt att räkna.

“Om man lägger till andra inkomster till pension, alltså om de behövs för att få upp inkomsterna, då är det ett bevis på att pensionerna inte räcker”, säger hon till Senioren.

Förvränger debatten

Hon tycker att Alectas studie riskerar att förvränga pensionsdebatten.

“Utifrån Alectas studie kan man inte dra några som helst slutsatser om pensioner, eftersom Alecta också lägger in andra typer av inkomster efter pension – som höjer den delen trots att till exempel arbetsinkomster är mycket ojämnt fördelade bland seniorer”, säger hon till Senioren.

Hon påpekar att sociala ersättningar före pension dessutom ingår, trots att pension vanligen sätts i relation till heltidslön både i Sverige och i internationella studier, det tycker hon sänker den delen i jämförelsen.

ANNONS

Skev statistik

Aftonbladet skriver att cirka hälften av de nyblivna pensionärerna i Alectas statistik kommer från arbetslöshet, långtidssjukskrivningar eller deltidsarbete, med väldigt låga inkomster, vilket pressar upp den procentuella kompensationsgraden.

Dessutom tar Alectas siffror inte hänsyn till att många tar ut sin tjänstepension på fem år, vilket ger dem höga pensionsinkomster i början av pensionen, men efter det måste de klara sig på den allmänna pensionen.

Enligt Alectas rapport får medelinkomsttagare en allmän pension som ger 51 procent av den inkomst de hade vid 60 års ålder, vilket ligger i linje med annan pensionsstatistik.

Den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans utgör för samma grupp 79 procent av lönen vid 60 års ålder, det skriver Aftonbladet.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS