Det finns många olika sätt att pensionsspara. Ett fiffigt knep är att löneväxla, för att öka pensionen med över en miljon kronor – men för många kan det istället bli en rejäl pensionsfälla.
Löneväxla - extra miljon eller pensionsfälla?
Mest läst i kategorin
Många oroas för att inte få ut särskilt mycket på pensionen på sin ålders höst.
Det är inte orimligt med tanke på att den allmänna pensionen bara ersätter knappa hälften av slutlönen i snitt. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
MISSA INTE: Uran-kriget: Därför kan kuppen i Niger skada Europas kärnkraft (Dagens PS)
Pension från jobbet
Om din arbetsplats har kollektivavtal eller ett annat pensionsavtal, så får du även tjänstepension inbetalat. Det gör att du troligen inte behöver lämna hus och hem när du går i pension.
Den minsta delen av pensionen kommer från privat sparande. Det gör man utanför kollektivavtal och premiepensionerna i det statliga pensionssystemet.
Men det finns knep för att få ut ännu några tusen kronor i pension. Det knepet kallas för löneväxling.
Senaste nytt
Ett ess i rockärmen
Löneväxling innebär att du avstår från en del av din lön för att istället få den inbetalad till pensionen. Och det är förmånligt av flera skäl.
Pensionsavsättningar är nämligen föremål för skatteavdrag för arbetsgivaren, vilket i snitt ger dig 6 procent mer i inbetalad pensionsavsättning utan att det kostar företaget något extra.
Det är bättre än att själv sätta in pengar på pensionssparkontot, eftersom du slipper den extra skatten.
Bara för höga inkomster
Dock är det bara aktuellt om du tjänar mer än 50 000 kronor. Detta eftersom de flesta välfärdssystem är kopplade till ett gränsbelopp, för 2023 går den vid 51 000 kronor och kommer höjas nästa år i takt med inflationen.
Löneväxlar du som tjänar under 50 000 kronor så går du miste om pensionspengar i den allmänna pensionen och kan därför vara en pensionsfälla.
Men för dig som tjänar mer än så kan tjäna tusenlappar på att löneväxla.
Christers väg till miljon-pension
Så här skriver Placera som räkneexempel om Christer, 47 som tjänar 68 000 kronor i månaden, och har 20 år kvar till pension:
Han väljer att avsätta 6 000 kronor av sin bruttolön till tjänstepensionen, något som arbetsgivaren går med på. Han avstår 6 000 kronor i bruttolön 6 360 (6 000* 1,06) som istället avsätts till Christers tjänstepension.
Genom att löneväxla får Christer 2,5 miljoner kronor mer i pension än om han låtit bli.
Hade han istället sparat lika mycket på privat sparkonto hade han bara fått 1,2 miljoner kronor – och går därmed miste om över en miljon kronor över de 20 åren han har kvar till pensionen.
Ju yngre man är, desto bättre för att få god avkastning på sin löneväxling. Man kan också tänka på att man inte behöver löneväxla hela yrkeslivet.
En smart tumregel
Man får inte löneväxla mer än 35 procent av lönen och Placera skriver att det man ska se upp med är om arbetsgivaren inte ger tillbaka alla 6 procent av skattereduktionen.
Ett bra riktmärke är att inte löneväxla ner lönen under 50 000 kronor. Om du tjänar 52 000 kronor så bör du därför inte löneväxla mer än 2000 kronor, skriver Placera.
Läs mer om pensionen:
Larmet: 45 procent av lönen i pension (Dagens PS)
2 av 3 har lågt förtroende för pensionssystemet (Dagens PS)
“Dina pensionspengar är i fara” (Dagens PS)
Deltid ger klirr i kassan för pensionärer (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.