Dagens PS

Avslöjad: Det ligger bakom Alectas fiaskoinvestering

Pensionsbolaget Alecta hamnar i blåsväder sedan techbanken SVB kraschar. Nu uppdagas ytterligare en blunder. Till höger: Genrebild av en ledsen tjänsteman. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Pexels (till höger)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 14 sep. 2023Publicerad: 14 sep. 2023

Alectas kris fortsätter. Man förvaltar miljoner tjänstepensioner. Nu står man mitt i den andra superkrisen på 6 månader, och pensionsspararna kan ha tappat 35 miljarder – minst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alecta har haft ett stort ägande i Heimstaden sedan 2013. Man har köpt in sig i fastighetsjätten med 50 miljarder av pensionsspararnas surt förvärvade kronor, skriver Dagens Industri. Det är pensionsjättens största investering och har pensionsjätten har också varit Heimstadens största ägare.

Dagens PS har sökt Alecta för en kommentar, men bolaget har sagt nej till en intervju.

Ler och långhalm

Det skriver Dagens Industri i granskningen av fastighetsjätten. Och det går inte att granska Heimstaden utan att granska pensionsjättens stora inflytande.

Heimstaden Bostad är Sveriges största bostadsägare och är det enskilt största problembarnet på finansmarknadens skolgård. Nu skriker bolaget efter nytt kapital.

ANNONS

Senaste nytt

“Ingen kommentar”

Men Alecta vill inte diskutera sina investeringar med media. Det rapporterar Dagens Industri.

De förvaltar 2,8 miljoner tjänstemäns pensioner via kollektivavtalade pensioner på 35 000 svenska bolag. Det är ett enormt förtroende som man fått från både svenska folket, kollektivavtalsmodellen och de svenska företagen.

Största ägare

ANNONS

Bolaget är en av de största fonderna på svensk pensionsmarknad, skriver Di.

I våras gick det upp att Alecta trampade ordentligt i klaveret när man spekulerade bort 20 miljarder kronor i alla de tre finansbankerna som krisade i USA.

Men det är en bråkdel av vilka pengar som nu är på spel i pensionsjättens fastighetsaffärer.

Heimstaden brottas med stora skulder och måste nu både sälja tillgångar och få in nytt kapital från ägarna, skriver Di. Och Alecta har 50 miljarder i potten. En insats som kan bli betydligt större eftersom finansmarknaden räknar med att Alecta som storägare ska stoppa in ännu fler av pensionsspararnas miljarder i det krisande bolaget.

Det rapporterar Dagens Industri.

Mer och mer och mer

Man har successivt ökat sitt innehav i fastighetsaktier under åren. Under tiden då räntorna var låga, majoriteten av de senaste 10 åren med andra ord, har det varit en lysande investering. När fastighetsaktierna gått dåligt har man sett det som en invit för att köpa fler aktier till rabatt. Men det har framförallt inneburit att man köpt mer aktier i ett enda bolag: Heimstaden Bostad.

Ingen ordentlig analys

Alecta har trots sina många miljarder i bolaget inte ens haft en fastighetsanalytiker. Man har helt enkelt litat på Heimstaden med pensionsspararnas miljarder som insats.

ANNONS

Det är för tidigt att säga hur det kommer gå för Heimstaden och Alecta den kommande tiden. Men att en pensionsjätte i hjärtat av den svenska modellen inte vill tala med media är inte ett sundhetstecken.

35 miljarder

Det finns ingen exakt siffra, men Aftonbladet skrev i maj att Alecta troligen förlorat 35 miljarder kronor i fastighetsaffären.

Läs mer om Alecta:

Alectas hemliga investering synas i sömmarna – Dagens PS

Sjabblade bort 20 miljarder – får 10 miljoner i fallskärm – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]