SPF Seniorernas förbundsordförande anser att 66-årsregeln undergräver pensionssystemets legitimitet och hon kräver förbättrad information.
66-årsregeln ger orimligt stor effekt på pensionen
Mest läst i kategorin
Om du har rätt till garantipension kan den relativt okända 66-årsregeln göra att du förlorar pengar om du tar ut din allmänna pension innan du nått riktåldern, som nu är 66.
Fler med garantipension
SPF Seniorerna tycker att 66-årsregeln visar att politiken inte har en helhetssyn på pensionssystemet och fattar beslut utan att förstå konsekvenserna, det skriver Senioren.
I sin rapport Tidigt uttag av pension ger både lägre inkomstpension och lägre garantipension förklarar SPF Seniorerna hur 66-årsregeln fungerar genom att straffa den som går i pension i förtid med lägre garantipension.
66-årsregeln är inte ny, men i takt med att antalet garantipensionärer blir fler växer regelns oönskade effekter, den kommer påverka hundratusentals pensionärers totala pension under resten av deras liv.
“Utöver 66-årsregelns effekter på garantipensionen blir den inkomstrelaterade allmänna pensionen lägre livet ut och dessutom betalas högre skatt fram till året efter riktåldern”, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson till Senioren.
Hon säger att för de flesta är regeln okänd och även för dem som känner till den är det svårt att ta reda på hur den slår vid olika inkomst och vid olika ålder för pensionsuttag.
Orimligt stor effekt
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kräver att informationen om 66-årsregelns effekter förenklas och förbättras och hon ser problem med regeln.
“Avsikten med 66-årsregeln är att garantipensionen i ett senare skede inte ska kompensera för tidigt uttag, vilket är rimligt. Men den negativa effekten är som vi visar i rapporten orimligt stor”, säger hon till Senioren.
Alla måste kunna försörja sig tills de når åldern då det blir aktuellt med garantipension men varken trygghetssystem, signaler om pensionsålder eller åtgärder för ett längre arbetsliv har stöttat tillräckligt.
Eva Eriksson påpekar att andelen som tar ut pension i förtid i stället har ökat.
“Här har förstås politiken ansvaret att se till så att samspelet mellan trygghetssystem, arbetsmarknad och pensionssystem fungerar, och överväga om det är rimligt att individen ska betala genom lägre pension när det brister i detta samspel”, säger hon till Senioren.
Det här påverkar din framtida pension
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, delar med sig av sina bästa tips för hur du håller koll på och påverkar din pension.
ANNONS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.