Dagens PS

Professor slår fast: Pengar är visst lycka

pengar lycka
Enligt professorn som uttalar sig i artikeln går det att köpa lycka för pengar. Bilden är en illustration. (Foto: Bruce Mars, Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 aug. 2021Publicerad: 10 aug. 2021

“Det är klart att man kan köpa lycka för pengar”, säger Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, i en DN-intervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ämnet pengar, huruvida det är lika med lycka eller inte, har varit föremål för diskussioner i tusentals år.

Kan rikedom till och med ge upphov till olycka?

Om vi bortser från jackpot-miljonärer, eller personer som får ärva pengar eller på annat sätt “får” sin förmögenhet till skänks, krävs det alltid en uppoffring för att bli kapitalstark, rik eller ekonomiskt oberoende eller vad vi nu använder för begrepp.

“För att tjäna mer pengar måste man alltid ge upp något, till exempel sin fritid eller tid med sina barn eller ett jobb som man tyckte om”, säger Erik Angner till Dagens Nyheter.

Fattiga har inget val

Ibland, om vi inte är utblottade utan har så vi klarar oss, kan det vara lycka att välja bort jobb som ger mer pengar.

Men för den som är fattig och kanske inte har något alternativ är valet enkelt.

“En rik människas sista krona ger minimal effekt. En fattig människas sista krona ger däremot en stor effekt. Därför kan man i princip öka den totala genomsnittslyckan genom att fördela pengarna. Så lyder ett politiskt argument för omfördelning”, konstaterar professorn i DN-artikeln.

I grunden visar hans lyckoforskning att det går att köpa lycka för pengar. Han påpekar också att alla studier visar att pengar har stor betydelse för den som är fattig, exempelvis när oron gnager konstant över räkningarna som ska betalas.

ANNONS

Fällan som hotar rika

Omvänt riskerar den som är extremt rik att ägna en stor del av sitt liv åt att underhålla alla prylar han eller hon skaffat.

Där hänvisar professor Erik Angner i DN till Bertrand Russell, stor filosof under 1900-talet vars bok Erövringen av Lycka tar upp just denna problematik.

“Vill man som rik leva ett lyxigt och avslappnat liv är det helt fel att samla på sig en massa prylar som kräver mer ansträngning än de är värda i termer av lycka”, konstaterar Erik Angner.

I grunden tror han att människor är giriga, forskning har också visat att vi sällan är nöjda i sället för glädjas åt det vi ändå har.

Det som ställer till det är att vi jämför oss med andra.

Läs mer: Bevisat: Pengar gör dig lyckligare

Läs även: Pengar och lycka hör ihop

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS