Dagens PS

Paradisläckan: Topparna som skatteavslöjas

På bild: Drottning Elizabeth II
På bild: Drottning Elizabeth II
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 06 nov. 2017Publicerad: 06 nov. 2017

Sverige och världen, toppolitiker, celebriteter och näringslivstoppar. Här är namnen som pekas ut i den stora läckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För ett år sedan rörde de omskrivna Panamadokumenten om rejält bland världens skatteplanerande toppar, som DagensPS skrivit om. Och nu är det dags igen.

På söndagen publicerar det internationella journalistnätverket ICIJ 13,4 miljoner dokument med data från världens skatteparadis och på måndagen är den så kallade ”Paradisläckan” på i stort sett alla löpsedlar i svenskt och internationell affärspress.

En av de näringslivstoppar som förekommer i dokumenten är Leif Östling, i dag ordförande för Svenskt Näringsliv. Enligt SVT Nyheter och Uppdrag granskning, som gått igenom läckan, var det under tiden som chef för lastbilsjätten Scania som Leif Östling tillsammans med sin fru satte upp ett bolag i lågskattelandet Malta.

Även om det hela sker helt enligt lag har Maltas regler fått kritik inom EU. Leif Östling har under perioden han var verksam och tjänade pengar utomlands lagt pengarna i Maltabolaget. Via ett bolag i Luxemburg – som enligt SVT innehåller aktier i H&M, Telia och Sandvik för över 30 miljoner kronor – ska toppen slussat pengar dit som i dag växer snabbare än om de lades på hög på svensk mark. Plockar Leif Östling, i dag bosatt i Sverige, ut någon utdelning blir det dock svensk kapitalskatt på pengarna.

När SVT intervjuar näringslivstoppen på söndagen är han öppen med upplägget men understryker att han ändå tar ett ”stort samhällsansvar” i ett land med ”vansinnigt höga skatter”.

I ett mejl till SVT räknar han ut att han betalat 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland – bara sedan 2010.

”Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna? /…/ Inte mycket.”

Ett uttalande Leif Östling dock backar från på måndagen. Svenskt Näringslivs ordförande pudlar men understryker att han i SVT-intervjun uttalande sig som privatpersonen Leif Östling.

”Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd”, skriver han i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida men påpekar också att han fortfarande står för skatteupplägget och konstaterar att fri rörlighet för kapital gäller i EU.

ANNONS

På söndagskvällen gav Dagens Industri ut en extratidning om den stora Paradisläckan. I den uppger tidningen, med hänvisning till Uppdrag Granskning, bland annat att att börsnoterade medicinteknikbolaget Elektas styrelseordförande, miljardären Laurent Leksell, sålde aktier i bolaget till ett eget bolag i Malta. Aktier för 60 miljoner kronor såldes sedan vidare återigen för att finansiera en lyxyacht för samma summa.

UG förklarar att Laurent Leksell på så sätt undgått att betala reavinstskatt på aktieaffären. Den svenske miljardären förklarar dock upplägget med att lyxbåten var begagnad och Maltaregistrerad.

Andra stornamn som pekas ut i Paradisläckan är USA:s handelsminister, Wilbur Ross, Donald Trumps svärson och rådgivare, Jared Kuschner, Storbritanniens Drottning Elizabeth II, Kanadas premiärminister Justin Trudeaus rådgivare Stephen R. Bronfman, Drottning Noor av Jordanien, valutagurun George Soros, U2:s sångare Bono, Ebay-grundaren Pierre Omidyar samt Jurij Milner, den rysk-amerikanske miljardären som investerat stort i bland annat Twitter och Facebook.

Avslöjandena i Paradisläckan kommer till största del från advokatbyrån Appleby som via kontor i skatteparadis som Bermuda, Brittiska Jungruöarna och Jersey som hjälper företag och privatpersoner med så kallade brevlådeföretag.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]